Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

14.8 C
Skopje
Saturday, June 15, 2024

More
  домаАгро советиErwix - Биостимулатор за здрави растенија

  Erwix – Биостимулатор за здрави растенија

  petel baner

  Erwix е биостимулатор со биофунгицидно и бактерицидно дејство наменет за контрола на фитопатогени бактерии и фитопатогени габи.

  Производот се препорачува за органско и конвенционално земјоделско производство, каде што дава исклучително добри резултати по секое нанесување.

  Неговите ефекти се рефлектираат во зголемување на отпорноста на растенијата, а неговата употреба е сосема безбедна за животната средина.

  Erwix – Биостимулатор за здрави растенија

  Опис: Erwix – природен бистимулатор со био-фунгицидно и био-бактерицидно дејство е наменет за борба против фитопатогени бактерии и габи. Ервикс ја содржи сапрофитската бактерија Bacillus subtilis . Оваа бактерија спаѓа во групата на безбедни, безопасни бактерии за животната средина и луѓето (GRAS – General Recognized As Safety ).

  Ервикс не е токсичен за пчелите и нема период на повлекување. Се препорачува за органско и конвенционално земјоделско производство.

  Начин на дејствување: B. subtilis формира биофилм со помош на кој ја колонизира површината на растението. Конкуренција помеѓу B.subtilis и фитопатогени: за врзувачки места на површината на растението и за хранливи материи (храна) го спречува создавањето на биофилмови, односно врзување на фитопатогени габи и бактерии на површината на растението.

  На овој начин, Ервикс го намалува бројот и вирулентноста на фитопатогените организми и го штити растението од патогени. Сурфактинот, кој има фунгицидно и бактерицидно дејство, директно ја спречува инфекцијата на растенијата.

  agrounik

  Примена на Erwix:

  1. За контрола на Erwinia amylovora
   Пред отворањето на цветот, во полн цут, за време на цветањето, за време на сезоната на растење на плодот, по настанати штети од град, прскајте со Erwix во рок од 24 часа. Количина на примена: 0,5 – 1 %, односно 5 – 10 l/ha со потрошувачка на вода од 1000 l/ha;
  2. За контрола на Xanthomonas sp.
   Од фенофаза кога првото плодот ќе ја достигне типичната големина. Количина на примена: 1-2% со потрошувачка на вода од 300-400 l/ha
  3. За контрола на Botrytis cinereae
   Од предцветување до фенофаза почеток на зреење. Количина на примена: 5 – 10 l/ha со потрошувачка на вода од 600 – 1000 l/ha;
  4. За контрола на – Verticilium sp . и Fusarium sp.
   Третман на почвата веднаш по садењето и во фаза на интензивен раст на растенијата 3 до 4 пати. Количина на примена: 1 – 2 ml/m 2

  Ефекти од примената: Ефектите од примената на Erwix се рефлектираат во следново:

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Тој е ефикасен во сузбивање на фитопатогени бактерии.
  Ја зголемува отпорноста на растенијата
  Не постои резистентност
  Нема каренца
  Безбедно за употреба.
  Безбеден за животната средина.

  Erwix – Биостимулатор за здрави растенија

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img