Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

23.8 C
Skopje
Friday, June 14, 2024

More
  домаАгро колумнаБактериска дамка на оревот

  Бактериска дамка на оревот

  petel baner

  Бактериска дамка на оревот – Xanthomonas arbicola pv. Juglandis
  Култура: ОРЕВ

  Опис: Бактеријата се развива на сите зелени делови од оревот.

  По листовите може да се појави во две форми: во вид на системична или дифузна некроза во вид на локално дамкосување.

  Дифузната некроза се појавува кај младите листови што се во пораст, во вид на поцрнување на нерватурата.

  Преку спроводните садови од нерватурата бактеријата навлегува во паренхимските клетки од ткивото помеѓу нерватурата и тука причинува крупни, кафеави, некротични дамки.

  agrounik

  Избор и одгледување на послабо осетливи сорти. Производство на здрав саден материјал.

  Режење и палење на заразените ластари.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Прскање на овошките каде е тоа изводливо со бакарни фунгициди, бакареноксихлорид и бакарен хидроксид; двапати пред цветање и 1 – 2 пати по цветањето.

  Бактериска дамка на оревот

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img