Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

36.8 C
Skopje
Wednesday, June 12, 2024

More
  домаАгро ВестиПолегнување на расад - домат

  Полегнување на расад – домат

  petel baner

  Полегнување на расад – домат – Pythium spp.

  Култура: ДОМАТИ

  Опис: Симптомите предизвикани од причинителот на полегнување на расадот, варираат од староста и фазата на развојот на нападнатото растение.

  Доколку се насеани осетливи растенија во заразена почва и се нападнати од габата, не ртат, стануваат меки и мувлосувани, со кафена боја.

  Полегнување на расад - домат

  Слабото поникнување е резултат на инфекциите на ртулците, откако тие ќе прортат, но пред да никнат на површината од почвата.

  Почетната инфекција се појавува во вид на слабо потемнета воденеста мека дамка. Инфицираната зона брзо се зголемува, го зафаќа никулецот и тој изумира брзо. Никулците кои се веќе поникнати се секогаш нападнати во коренот.

  Населените ткива стануваат воденести и обезбоени.

  Основниот дел од стеблото е многу потенок и помек околу горниот незафатениот дел, поради што паѓа на почвата.

  Ако се нападнати постарите растенија, имаат само мали дамки по стеблото, што можат да го обиколат стеблото од растението и да предизвикаат спеченост или изумирање.

  agrounik

  Заштита со користење на стерилизација на почва со запарување, или суво загревање, или со испарливи хемиски средства.

  Полегнување на расад – домат – Препарати кои помагаат:

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  CAPTAN PINUS 50 WP, MERPAN 50 WP, MERPAN 80 WDG, ORTHOCID 80 WDG, VENTURIN, ACROBAT MZ WG, BAKAREN DITHANE, DITHANE NEOTEC, DITHANE NEOTECH, ELECTIS 75 WG, FANTIC M WG, GALBEN M, GOLDFIX 80 WP, MANFIL 75 WG, MANFIL 80 WP, MANKOGAL 80, MANKOZEB 80 WP, MANKOZEB R, MANKOZEB R GOLD, MICEXANIL, PENNCOZEB WG, PRIMAT 80 WP, PROFILUX, RIDOMIL MZ 72-WP, RIDOSAN 72 WP, PROPLANT 722 SL, PROXANIL

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img