Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

36.8 C
Skopje
Friday, July 12, 2024

More
  домаАгро советиТрипс на винова лоза

  Трипс на винова лоза

  petel baner

  Трипс на винова лоза – Drepanothrips reuteri

  Култура: ВИНОВА ЛОЗА

  Опис: Трпезните сорти лоза се посебно осетливи на нападот од овој трипс.

  Најинтензивно појава од трипсот на винова лоза се регистрира во јули.

  Трипс на винова лоза - Drepanothrips reuteri

  Тогаш се храни на младите изданоци, нападнатите листови од младите изданоци остануваат закржлавени, деформирани, со исушен изглед.

  Не е утврден како вектор на вирус. Не постои издиференциран економски праг за трипсот на виновата лоза.

  За споредба се зема економски праг за F. occidentalis на виновата лоза, која изнесува 5 – 25 имага или 10 – 50 ларви по грозд.

  agrounik

  Мерки за контрола се: избегнување на косење на растенијата во меѓуредовото растојание пред цутење.

  Масовно ловење со феромонски мамки, предаторски стеници од родот Orius, Anthocoris, Deraeocoris или третирање со средства на база на спинозини, неоникотиноиди, карбамати.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Трипс на винова лоза препарати
  DIREKT, FASTAC 10 SC

  Трипс на винова лоза - Drepanothrips reuteri

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img