Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

30.8 C
Skopje
Friday, July 12, 2024

More

  UNIKER

  petel baner

  UNIKER е течно микробиолошко ѓубриво – мобилизатор на хранливи материи, кое е сертифицирано за употреба во органско и традиционално земјоделско производство. Микробиолошкото ѓубриво Агроуник е вашиот најдобар сојузник за разградување на остатоци од култури и компостирање во земјоделството, зеленчукот, овоштарството и лозарството.

  Течното микробиолошко ѓубриво UNIKER се користи во земјоделството, градинарството и овоштарството за:

  1. Разложување на остатоците од жетвата
   Уникер го забрзува распаѓањето на остатоците од културите и има поволно влијание врз плодноста на почвата. Изведувањето на остатоците од жетвата по отстранувањето на културите е многу штетно за плодноста на почвата бидејќи се отстранува свежата органска материја, со чија трансформација се создава хумус. Хумусот е многу важен за одржување на плодноста на почвата, односно за подобрување на неговите физички, хемиски и биолошки својства.

  Свежите органски остатоци кои потекнуваат од растенијата (корени, лисја, стебла, плодови), животни и микроорганизми (биомаса) се трансформираат или до целосна минерализација или во полураспаднати материи кои директно или индиректно влегуваат во составот на хумусот.

  Овие трансформации се случуваат во почвата преку микроорганизми кои имаат способност да ја разградуваат целулозата, хемицелулозата и лигнинот. Интензитетот на трансформациите зависи од видот на растителниот материјал, температурата, содржината на вода и активноста на присутните популации на микроорганизми. Минерализацијата често се одвива бавно, поради што нераспаднати и полутапонирани остатоци од растенија остануваат во почвата до следната сеидба, што ја отежнува претходната подготовка на земјиштето и еднообразното никнување на растенијата.

  Примената на Uniker, која содржи бактерии кои ја разградуваат целулозата, ги забрзува процесите на трансформација на растителни остатоци во почвата. Користењето на Uniker го спречува создавањето на азотна депресија (недостаток на пристапен азот) во почвата, бидејќи Uniker содржи органска материја која се распаѓа со помош на протеолитички бактерии до пристапен азот (NH4), кој го регулира односот C/N.

  1. Компостирање
   Компостирањето е природен процес на распаѓање на органска материја во кој различни групи на микроорганизми се разградуваат и ја претвораат органската материја во релативно стабилна органска материја слична на хумусот – компостот.

  Компостите се органски ѓубрива кои се добиваат со компостирање на разни органски, првенствено растителни остатоци (паднати лисја, гранки, земјоделски отпад од кастрење на овошје и винова лоза, исечоци од трева, кујнски отпад: остатоци од суров зеленчук, кора од компир, остатоци од овошје, талог од кафе, остатоци од лушпи од чај, итн.).

  Примената на УНИКЕР ги забрзува процесите на трансформација на растителни остатоци во почвата. UNIKER го спречува создавањето на азотна депресија (недостаток на достапен азот во почвата), бидејќи содржи лесно хидролизирана органска материја која се разложува со помош на протеолитички бактерии до пристапен азот (NH4+), кој го регулира односот C/N.

  agrounik

  Остатоците од жетвата се трансформираат во нова органска материја – хумус . Хумусот го спречува истекувањето на хранливите материи, го подобрува режимот на вода-воздух и структурата на почвата. Со примена на UNIKER, остатоците од жетвата се разградуваат побрзо, што ја олеснува подготовката и сеидбата пред сеидбата.

  За која цел се користи ѓубривото УНИКЕР?
  Во овоштарството и лозарството, УНИКЕР се користи за прскање на паднатите лисја, гранчиња и кора од дрвја, со што се намалува инокулумот на патогени и заразниот потенцијал за следната година. Почвата се збогатува со нови органски материи кои ја зголемуваат плодноста на почвата.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Компостирањето на органски остатоци произведува стабилна органска материја слична на хумус – компост. Компостот е висококвалитетно органско ѓубриво кое се користи за подобрување на физичките, хемиските и биолошките својства на почвата, а може да се произведе во секое домаќинство со компостирање на остатоци од храна, паднати лисја, трева, гранчиња и сурово ѓубриво.

  1. За разложување на остатоците од жетвата
   Откако ќе ги отстраните културите (цело жито, пченка, соја, сончоглед итн.), исечкајте ги или исечкајте ги остатоците од жетвата.
   Во 250-300 l вода се прелива 5 l/ha Уникер и се прскаат сечканите остатоци од културата.
   Ако е возможно, орајте ја земјата или затрупајте ја земјата.
  2. Компостирање
   Наредете ја масата од органска материја (ред лисја, земја, сечкани гранки) една врз друга.
   Попрскајте го секој ред поединечно со 5% Uniker за да ја задржите влажната маса.
   Завршете го последниот слој со земја во форма на пирамида.
   Што ќе добиете со аплицирање на УНИКЕР?
   Поголема плодност на почвата;
   Поголема содржина на органска материја во почвата;
   Подобар режим на вода-воздух и топлинска почва:
   Формирање на хумус;
   Спречете азотна депресија – недостаток на азот;
   Подобрена структура на почвата и механички својства;
   Зголемување на микробната биомаса во почвата.

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img