Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

15.8 C
Skopje
Saturday, September 14, 2024

More
    домаХраната како лекДали замрзнатото овошје и зеленчук се со послаб квалитет од свежото?

    Дали замрзнатото овошје и зеленчук се со послаб квалитет од свежото?

    petel baner

    Дали замрзнатото овошје и зеленчук се со послаб квалитет од свежото?
    Изборот помеѓу свежо и замрзнато може да биде полесен со вистинските информации. Дознајте кога да им дадете приоритет на замрзнатите производи, а кога на свежите и што препорачуваат нутриционистите.

    Се повеќе се посветува внимание на здравата исхрана која вклучува конзумирање на овошје и зеленчук бидејќи тие се полни со хранливи материи како витамини, минерали, влакна и антиоксиданси.

    Otkup na kompiri

    Во желбата да го снабдиме организмот со сите овие хранливи материи и да ги искористиме што е можно подобро, доаѓаме до дилема која гласи: „ да посегнеш по замрзнатото или не “.

    Замрзнувањето е еден од најдобрите начини за зачувување на хранливите материи бидејќи производите се собираат на врвот на зрелоста.

    Тие се собираат во најдобрата фаза од нивното зреење и брзо се замрзнуваат, што ги задржува повеќето хранливи материи и се третира помалку.

    Замрзнатото може да биде подобра опција

    Зеленчукот се бланшира пред замрзнување, што ги уништува ензимите кои предизвикуваат промена на бојата, потемнување и губење на вкусот, а ги елиминира и микроорганизмите кои би можеле да предизвикаат побрзо влошување.

    Најголеми загуби кај замрзнатото овошје и зеленчук се хранливите материи растворливи во вода како што се витамините од групата Б и витаминот Ц.

    Сепак, овие витамини се губат и со изложување на воздух, светлина, термичка обработка итн.

    Можеме да заклучиме дека замрзнатите можат да бидат подеднакво добри, а понекогаш и подобри од свежите, бидејќи и свежите производи ги губат хранливите материи за време на транспортот и складирањето, додека замрзнатите производи ги задржуваат повеќето хранливи материи бидејќи брзо се замрзнуваат по бербата.

    Кога и како да изберете замрзнато?

    Кога свежото не е во сезона, тогаш може да биде подобар избор бидејќи, како што веќе напомена, се бере на врвот на зрелоста.

    Предност на замрзнатите е што веќе луѓето имаат се помалку време и дека може да заштеди време бидејќи производите се веќе измиени и исечени и траат подолго од свежите.

    Изберете производи без додаден шеќер, сол и конзерванси и погрижете се пакувањето да не е оштетено и да нема знаци на ледени кристали , изберете производи со неодамнешен датум на замрзнување.

    Комбинацијата од свежо и замрзнато овошје и зеленчук е дефинитивно најдобрата опција, бидејќи на тој начин можеме да обезбедиме разновидна и богата исхрана во текот на целата година.

    При замрзнувањето, иако многу бавно, ензимската активност во храната сепак продолжува. Затоа, повеќето зеленчуци прво треба да се бланшираат, на овој начин се зачувува бојата на производот и се намалува бројот на микроорганизми.

    При готвењето доаѓа до благ пад на витаминот Ц и тиаминот, кои се особено растворливи во вода и чувствителни на топлина. Меѓутоа, ако зеленчукот не се свари пред да се замрзне, губењето на некои витамини ќе продолжи за време на складирањето бидејќи ензимската активност не може да се спречи.

    Овошјето и зеленчукот почнуваат да ја губат својата хранлива вредност по бербата, па затоа треба да се земе предвид дека може да дојде до губење на витамини во свежото овошје и зеленчук што ги купуваме на пазар.

    Може да поминат денови додека производите собрани на терен не стигнат на пазарот и во овој период содржината на витамини во храната со текот на времето се намалува.

    Витаминот Ц е најчувствителен бидејќи како што се зголемува времето на складирање и температурата, неговата загуба се забрзува.

    Постројките за преработка можат да пристапат до свежо собраната храна и да ја обработат во рок од неколку часа по бербата или да ја складираат во соодветни услови додека не се замрзне.

    Бидејќи овошјето и зеленчукот брзо се замрзнуваат набргу по бербата, таквата храна може да има поголема хранлива содржина од онаа што ја купуваме во продавница, но е неопходно да се замрзне што е можно побрзо за да се зачува квалитетот.

    Метод на замрзнување со IQF

    Во последните години, методот на индивидуално брзо замрзнување (IQF) е широко користен во производството како најнапреден метод на замрзнување .

    Со овој метод производите се замрзнуваат на температури меѓу -30 и -40 °C за многу кратко време, со што се обезбедува зачувување на квалитетните својства, а потоа се чуваат на температура од -18 °C или пониска.

    Микроорганизмите не можат да растат на температури под -10 °C, поради што таквата храна може да се чува долго време без употреба на никакви конзерванси.

    Во споредба со овој метод, процесот во домашните замрзнувачи се одвива побавно.

    Во бавно замрзнатата храна, додава тој, се формираат големи кристали мраз и се оштетуваат клетките и поради оваа причина загубата при одмрзнувањето е поголема, додека во индустријата, во брзо замрзнатата храна, се формираат помали кристали од мраз и затоа загубата е помала.

    agrounik

    Свежо набраното овошје и зеленчук директно од нива или сопствена градина се со највисок квалитет , но дека ако купувате замрзнати производи во супермаркет, тие можат да бидат подеднакво или во некои случаи и повеќе. хранливи од оние што се достапни свежи.

    Дали овие работи ни откриваат дека замрзнатата храна може да биде попрофитабилна алтернатива на свежите опции.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Што мислите вие? Дали замрзнатото овошје и зеленчук се со послаб квалитет од свежото?

    Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img