Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

15.8 C
Skopje
Saturday, September 14, 2024

More
    домаАгро советиЗошто тиквиците горчат?

    Зошто тиквиците горчат?

    petel baner

    Зошто тиквиците горчат? – Како и краставицата, и овие плодови можат да бидат горчливи. Што ја предизвикува оваа појава и како да ја спречиме?

    Сигурно сте сретнале горчливи плодови од краставици, но и тиквичките можат да бидат горчливи . Оваа појава се манифестира со непријатен вкус кој е предизвикан од акумулацијата на кукурбитацин, супстанца која има заштитна улога. Познато е дека има антиревматски, антиинфламаторни и антиалергиски ефекти во мали количини.

    Otkup na kompiri

    Што предизвикува појава на горчливо овошје?
    Постојат неколку фактори кои го предизвикуваат изгледот. Првата од нив е премногу густа сеидба. На растенијата им треба простор и многу светлина.

    Обрнете внимание на изборот на растенија кои се до него. Тиквичките се фаворизирани од видови со кои нема да се натпреваруваат за простор, хранливи материи, светлина и вода, што ќе ги заштити од штетници, ќе привлече опрашувачи, ќе го подобри имунитетот и вкусот на плодовите.

    Избегнувајте ги сите роднини од семејството на тиква, како што се краставицата, украсните и обичните тикви, лубеницата, другите тиквички.

    На тиквичките исклучително негативно делуваат пиперките и ротквиците.

    Компирот има најлошо влијание врз вкусот и квалитетот на тиквиците. До него, тие можат да бидат меки, кршливи и горчливи.

    Обрнете внимание на наводнувањето, брзината на наводнување и температурата на водата. Студената вода е честа причина. Не претерувајте со наводнувањето. Заштитете ја културата од штетници и болести.

    Како да се спречи горчливиот вкус кај тиквицата?

    Првиот чекор не е да се засадат растенијата премногу густо. За сеидба што може да се прави цело лето, изберете сончеви локации. Избегнувајте засенчени места.

    Можете да го спречите таложењето на горчливата супстанција со тоа што нема да правите долги паузи во наводнувањето, бидејќи таа почнува да се акумулира кога растенијата трпат суша, а потоа добиваат добро наводнување или силен дожд. Избегнувајте да садите лоши соседи и користете добри, првенствено пченка и грав .

    agrounik

    Обрнете внимание на тоа какви ѓубрива користите за врвно облекување. Најдобро е ако се богати со фосфор и калиум. Не претерувајте со ѓубрива кои се богати со калиум и калциум.

    Осцилациите и наглите промени во температурата се уште една причина. Заштитете се од болести и штетници, бидејќи растението ги брани сочните плодови со тоа што стануваат горчливи.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Ако имате горчливи тиквици, исечете ги на парчиња и потопете ги во солена вода 1 час.

    Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img