Поголемите клубени од компир се сечат на неколку делови, а секој дел мора да има повеќе од два прстени.
Еден од начините да се намали количината на потребните семиња од компири е да се исечат клубени. Оваа постапка се користи и кога се преголеми, бидејќи оптималната тежина за садење е од 40 до 60 г. Помали од 40 g нема да дадат добар принос, а поголеми од 100 g не се економски профитабилни.
Неопходно е да се користи остар нож кој се дезинфицира пред и за време на оваа постапка. Така, ја намалуваме можноста за ширење на потенцијални инфекции кои би можеле да доведат до распаѓање на клубенот.
Како да ги исечете?
Кастрењето се врши 10 до 15 дена пред садењето. За тоа време, исечоците треба да заздрават. Отвореното ткиво е идеално место за таложење на патогени (бактерии, габи, вируси), а мирисот би ги привлекол штетниците на почвата.
Во зависност од големината, клубените се делат на два, три или четири дела. Секој од нив треба да има две или повеќе пупки, односно пупки од кои ќе растат растенијата што ќе го носат идниот род. Најдобро ќе никнат делови кои имаат три или четири окца.
Нека зараснат раните
Водата брзо се губи низ раната, што резултира со дехидрација и распаѓање на исечените делови. Затоа исечените делови ги редиме во еден слој и ги оставаме на собна температура следните 24 часа.
Со цел да се стимулира формирањето на калусно ткиво, површината може да се покрие со пепел од дрво. Просторот треба да биде прозрачен и да не е изложен на директна сончева светлина. Температурата се одржува помеѓу 14 и 18ºC, а влажноста е околу 80 проценти. За тоа време, раните ќе зараснат и ќе се намали распаѓањето поради ладна и влажна почва, ќе се намали појавата на болести или напади од штетници.
Клубените може да се исечат непосредно пред садењето, но само ако почвата е топла, растресита и добро подготвена. Потоа доаѓа брзо заздравување и развој на нови растенија.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK