Смоква – исклучително богата со витамини и минерали, чија концентрација се зголемува кога ова овошје се суши. Паралелно со зголемувањето на концентрацијата на корисни микроелементи, концентрацијата на шеќер и калориската вредност се зголемува и до речиси пет пати. Затоа експертите сеуште препорачуваат конзумирање на свежо овошје.
Покрај тоа, тие содржат бакар, кој игра важна улога во многу процеси во телото. Такви се нормализирање на метаболизмот, формирање на нови црвени крвни зрнца и еритроцити, производство на невротрансмитери и сврзно ткиво. Смоквите се богати и со витамин Б6. Овој витамин му помага на телото да ги разгради протеините на аминокиселини. Добива енергија од нив, а исто така игра важна улога во одржувањето на здрав нервен систем, особено когнитивните функции.
Антиоксидансите се составен дел од ова слатко овошје, а познато е дека се борат против слободните радикали во организмот и нивните штетни ефекти.
Редовното консумирање на ова овошје може да го подобри здравјето на кардиоваскуларниот систем. Витаминот К може да се најде и во овошјето, а ги зајакнува ѕидовите на крвните садови и може да спречи формирање на згрутчување на крвта.
Влакната во изобилство во смоквите имаат корисен ефект врз функционирањето на дигестивниот систем. Се покажало дека чајот од смоква е ефикасен во намалувањето на покаченото ниво на шеќер во крвта.
Сепак, не треба да се претерува со внесувањето на ова овошје бидејќи содржи шеќер.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK