Црната рибизла е многу здраво овошје. Плодот на црна рибизла има голема хранлива, терапевтска и технолошка вредност и содржи витамин Ц во големи количини.
Бобинките од овој овошен вид имаат кисело-сладок освежителен вкус, тие се исклучително сочни, имаат многу специфичен мирис и се најлековитиот дел од растението.
Рибизлата содржи многу шеќер, протеини, минерали и танини. Се користи за јадење свежо,а се користи и за правење сокови, џемови, желеа, мармалади и сирупи. Во слаткарската индустрија се користи како додаток за правење бонбони, чоколади, креми, пудинзи и други слатки. Ова овошје се користи и за подготовка на овошен јогурт.
Во фармацевтската индустрија се користат и овошјето и листот од рибизла, особено црната. Неговите производи помагаат во нормализирање и стабилизирање на крвниот притисок, особено се препорачува за луѓе кои имаат висок крвен притисок, но и за подобрување на крвната слика, особено за анемија. Откриено е дека сокот од црна рибизла помага во лекување на крварење на непцата и проширени вени и позитивно влијае на зголемувањето на нивото на концентрација.
Црната рибизла спречува и лечи тешки инфекции, а пред се пневмонија. Плодовите и сокот од ова растение се многу корисни во случај на болести на бубрезите, грчеви и болка во органите за варење. Се препорачува за зајакнување и чистење на крвта. Чајот од црна рибизла има корисен ефект врз функцијата на бубрезите и ги ублажува проблемите предизвикани од ревматизам и гихт.