Леденото вино е многу специфичен и скап пијалок кој сè уште е исклучително редок, иако луѓето знаат за тоа уште од римско време.
Технологијата за производство на ледено вино не е променета значително уште од антички Рим. Специфичноста на ова вино лежи во фактот дека е направено од грозје од доцната берба – декември, т.е. ноември во постудените региони. Додека не дојде време за оваа берба, грозјето е полно со шеќер, а за производство на ова вино, климатските услови се клучот за квалитетот.
Бербата се одвива кога температурите паѓаат под нулата. Производителите од различни делови на Европа (Германија, Австрија), па дури и од светот (Канада), имаат различни правила. Едно од овие правила вели дека бербата се прави кога температурата не надминува -7 степени Целзиусови 7 последователни дена. Правилото што производителите го следат насекаде е – колку е пониска температурата, толку е поголема концентрацијата на шеќер.
Грозјето се бере исклучиво рачно и во темница. Бербата мора да заврши пред утринското сонце. Веднаш по бербата на овошјето, се започнува со преработка. Во такви услови, водата во грозјето, која е замрзната, останува во значителна количина по цедењето. Од количеството собрано грозје, се добиваат само 15% во споредба со количината што ќе се добиеше ако грозјето се береше пред мразовите. Ледното вино содржи и помал процент на алкохол – околу 8%.
Исклучително е важно во грозјето, покрај голема концентрација на шеќер, да има и висока концентрација на киселини. Во спротивно виното нема да биде квалитетно. И црвено и бело грозје може да се користат за производство на ледено вино. Од белото грозје, кое почесто се користи за правење ледено вино, се препорачува Ризлинг, што е логично ако земеме предвид дека станува збор за сорта со висока содржина на киселина, погодно за одлежување.
Покрај Ризлинг, како бели сорти може да се користат и Траминец и Шардоне. Од црните сорти, најпопуларни се Мерло и Пино ноар, но може да се користат и Каберне Совињон и Каберне Франк.
Ова вино може да се прави само за време на исклучителни години, со паузи од најмалку 3 години помеѓу две берби.
Ледените вина се екстремно скапи, невозможно е да се најде ледено вино под 25 евра за шише од 375 милилитри, а со стареењето цената само расте. Постојат добри причини зошто ваквите вина имаат висока цена. Оставајќи грозје на лозите, винарите ризикуваат многу затоа што е потребно малку за да пропадне целата реколта. Со самото тоа што се бере рачно, ноќе и во зима исто така ја зголемува цената. Исклучително нискиот принос и неможноста да се произведува ваков вид вино секоја година само придонесуваат за високата цена.