Модриот патлиџан се подготвува на многу начини, а вкусен е и за салата.
Модриот патлиџан може да се сретне во речиси секоја форма – полнет со различни состојки, во мусака, манџи, салати и ред други јадења.
Потребни состојки:
- 3-4 модри средно големи модри патлиџани
- 2-3 китки младо кромидче (може и обичен кромид)
- 1-2 домати, испасирани
- 4-5 чешниња лук, ситно исецкани
- Малку маслиново масло и балсамико оцет
- Сол, црн бибер и малку свеж магдонос
Начин на подготовка:
Излупете ги модрите патлиџани и исецкајте ги на малку подебели парчиња.
На тавче за печење ставете хартија за печење, пропрскајте ја со масло и потоа ставете ги парчињата модар патлиџан во неа.
Печете на околу 210℃, 20 минути, додека патлиџанот фино не зарумени и омекне
Во поголем сад, ставете ги исецканите млади кромидчиња, лук и домат. Пропрскајте со малку балсамико оцет, маслиново масло и зачинете со сол, бибер и малку магдонос.
Испечените модри патлиџани ставете ги во сад и постепено редете и преливајте ги со сосот од домати, лук и кромид. Редете ги кришките модар патлиџан додека не ги потрошите или додека сосот од домати не се потроши.
Сервирајте со кришка интегрален леб и изрендајте малку бело сирење врз салатата.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK