Инаку, постојат неколку причини за појава на бела, жилава срж кај доматот. Но, ако досега не сте налетале на тоа, еве објаснување.
Белата внатрешност кај сортите домати кај кои тоа не е вообичаено, е една од појавите за кои се интересираат производителите.
Жилаво и безвкусно
Постојат неколку причини за појава на бела, жилава срж кај доматот.
Ако вообичаено не сте го сретнале овој феномен со сортите што ги одгледувате, тогаш обично има четири причини.
Имено, во стресни услови кај плодовите на доматите се развива ова бело ткиво кое може да се изрази само во пределот веднаш под чашката или, во екстремни случаи, низ целиот плод.
Четири причини
Температурата над 30°C ја блокира апсорпцијата на калиумот од почвата, кој заедно со калциумот е еден од најважните елементи за формирање на плодот. Ова може да предизвика промени во структурата на ткивото и вкусот.
Од друга страна, има вишок на азот што доведува до недостаток на калциум и калиум, затоа хранете ги растенијата само со ѓубриво за плодовит зеленчук.
Доматите можат да „побелат“ на страната што била изложена на сонце. Таму ќе се создадат изгореници бидејќи е спречен процесот на синтеза на ликопен, пигментот одговорен за црвената боја.
На изгледот влијае и недостатокот на влага. Затоа, овие култури треба да се полеваат на секои четири до пет дена, секое растение со три до седум литри вода.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook, Viber и Telegram.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK