Германската прехранбена индустрија е зафатена од сериозен недостиг на квалификувана работна сила, влошена од недостатокот на интерес за обука на работното место и зголемените трошоци за производство.
– Бројот на слободни работни места во германската прехранбена индустрија е над европскиот просек. Потребата од работна сила постои одамна – изјави Стефани Сабе, директорка на Здружението на работодавачи во индустријата за храна и пијалаци.
Недостигот од работници со истовременото зголемување на трошоците за производство „се локални недостатоци што политиката мора да ги реши“, додаде таа. Просечното време што му треба на производителот во Германија за да најде соодветен работник сега се протега на 200 дена.
Дополнително, според статистичките податоци од крајот на март, бројот на вработени во индустријата е намален за 1,5%. Падот на бројот на специјализанти е особено значаен – на 31 март во оваа индустрија биле вработени нешто повеќе од 23.300 специјализанти или за 8,2% помалку од една година порано.
Според здружението, околу 6.200 компании во германската индустрија за храна и пијалаци сега вработуваат околу 637.000 луѓе.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK