Производството на јагоди – Глобалното затоплување најверојатно ќе достигне 1,5ºC поради емисиите на стакленички гасови. Ќе се зголеми ширењето на штетните инсекти. Агрохемиската индустрија се подготвува за нови ризици.
Се очекува во иднина начинот на одгледување, сортите и површините на јагодите во Европа да се променат поради климатските промени.
Зголемени ризици за производство на јагоди
Меѓувладиниот панел за климатски промени (IPCC) во својот извештај го забележа континуираното влијание на емисиите на стакленички гасови врз глобалното затоплување. Посочи дека веројатно ќе достигне 1,5ºC дури и со многу ниски емисии на стакленички гасови. Се наведува дека многу ризици, како што е ширењето на штетните инсекти, ќе се зголемат.
Новината за јагодите доаѓа во форма на поевтино одгледување на полиња под лесни пластични тунели. Но и со напуштање на одгледувањето во скапи затворени системи. Генералниот тренд ќе биде да се максимизира жетвата. Поради тоа на пазарот се воведуваат нови дворедни сорти, особено на европскиот север.
Во Калифорнија, одгледувачите на бобинки се борат против бубачката Lygus hesperus (Lygus hesperus), која ги напаѓа полињата со дворедни јагоди на крајот на јули. Мора да се собираат бидејќи ја намалуваат тежината на плодовите и доведуваат до деформации. Штетникот нема време да им наштети на јунските сорти, но за ремонтантите тие претставуваат сериозен проблем.
Нов инсектицид
Трошоците за борба против лигусот мора да ги вклучуваат не само оние за инсектициди, туку и хербициди, бидејќи тие имаат над 300 растенија домаќини, вклучувајќи бобинки, зеленчук и фуражни треви.
Марк Болд, специјалист за јагоди на Универзитетот во Калифорнија, беше вклучен во тестирањето на новиот инсектицид. Тој тврди дека производот на Syngetin со активна состојка плиназолин, кој е во процес на регистрација, овозможил намалување на популацијата на штетниците во рок од два месеци. Студијата беше спроведена во Монтереј во 2021 и 2022 година.
Значењето на ова откритие е што конвенционалните инсектициди ја губат својата ефикасност две до три недели по примената. Земјоделците мора или да ја повторат апликацијата (што не се вклопува во трендот на намалување на агрохемикалиите) или да ги вакуумираат насадите.
„Пет до шест недели сузбивање е дефинитивно напредок. Речиси целосната елиминација со долготрајна контрола резултираше со поголеми јагоди, во просек 22,5 грама во споредба со 16,2 грама за растенија третирани со конвенционални инсектициди“, рече Болд .
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber и Telegram.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK