Опаѓање на плодови кај овошјето – Еден од најголемите проблеми во производството на јаболка, во годините на високи приноси, е паѓањето на плодовите пред да се достигне соодветното ниво на технолошка зрелост и предвиденото време на берба.
Ова може да доведе до значителни загуби на приносот. Сортата јаболко Ајдаред е многу подложна на оваа појава.
Зошто паѓаат незрели плодови и како да го спречите тоа?
Се верува дека дејството на ендогениот етилен е главната причина за опаѓање на овошјето. Топлото време пред жетвата, сушата, оштетувањето на листовите поради напад на инсекти или болест, го поттикнуваат осипувањето.
Денес, на производителите им се достапни препарати базирани на α-нафтил-оцетна киселина (NAA) и амино-етоксивинилглицин (AVG) за контрола на опаѓањето на овошјето.
Испрскајте пред да започне пролевањето
Амино-етоксивинилглицин е амино киселина која природно се наоѓа во растенијата и е инхибитор на синтезата на етилен.
Иницира многу реакции кај растенијата: го зголемува збирот на плодовите, го подобрува растот, ги издолжува плодовите, го забавува зреењето, го спречува опаѓањето на плодовите пред бербата и го стимулира разгранувањето.
Оваа аминокиселина ја инхибира синтезата на етилен шест недели по апликацијата; AVG исто така го успорува разградувањето на скробот и губењето на цврстината на овошјето и го забавува процесот на зреење на јаболкото овошје, но и го спречува развојот на дополнителна боја.
Се препорачува примена на 125 g/l AVG. Сепак, нејзината ефикасност се зголемува со зголемување на концентрацијата. Препорачаното време на апликација е четири недели пред очекуваното време на жетва. Исто така, се препорачува да се додаде 0,05 до 0,1% сурфактант Silwet или Sylgard за подобра ефикасност. За жал, препаратите базирани на AVG не се регистрирани за употреба во Европа.
За контрола на опаѓањето на плодовите, нашите овоштари користат препарати базирани на α-нафтил-оцетна киселина (NAA), во концентрации помеѓу 5 и 20 ppm од активната супстанција.
Опаѓање на плодови кај овошјето
NAA треба да се примени пред овошјето да почне значително да опаѓа. Помалата цврстина на овошјето и послабо складирање се можни несакани ефекти.
Ако температурите се високи или ако бербата е одложена по третманот со NAA, додека просечната тежина на овошјето не се менува.
Без да влијае на квалитетот на плодовите
НАА почнува да делува 1 до 2 дена по нанесувањето. Ако процесот на паѓање е веќе започнат, потребни се околу 5 дена за да се смири паѓањето.
НАА делува од 7 до 12 дена и се препорачува да се повтори апликацијата, со цел сигурно да се запре опаѓањето на плодовите дури и по 10 дена.
За да може NAA да биде ефикасна во спречување на опаѓање на јаболкото, потребно е да се започне со примена на време, штом првите здрави плодови почнат да паѓаат.
НАА е ефективна две недели, па затоа е неопходно да се повтори третманот по тој период, со цел сигурно да се запре падот до времето на бербата.
Се препорачува NAA да се нанесува во 2 или 3 наврати, до бербата, со концентрација од 10 ppm активна супстанција, што одговара на 30 ml/hl Дирагер.
Прскањето треба да се повтори 7 до 10 дена по првиот третман, со почитување на периодот на чекање, кој за НАА е 7 дена.
Доколку е потребно, во случај на висок интензитет на опаѓање и опаѓањето не се намалува по првиот третман, концентрацијата на препаратот може да се зголеми до 20 ppm NAA (60 ml/hl Dirager).
Се покажа дека примената на 10 ppm NAA во два или три наврати нема значително влијание врз промената на квалитетот на овошјето.
Меѓутоа, за да се обезбеди принос и квалитет, во периодот на зреење треба редовно да се контролира зрелоста на плодовите со употреба на соодветни методи.
Еднаква ефективност покажа и примената на NAA концентрација 5 ppm (15 ml/hl Dirager).
Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на Вибер, Телеграм, Фејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK