Рецепт за домашни колбаси
Ако има некој свој предлог за рецепт,потавете во коментари
За оние кои не јадат свинско замената е говедско месо
1.ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
-20 кг свинско месо од плешка (месото мора да биде зрело, -свињата не смее да биде млада)
-5 кг грбна сланина (од свиња)
-зачини (процентот оди на количина мелена смеса)
-1% црвен пипер (ако сакате колбасите да бидат малку лути, тогаш ставете 0,8% сладок пипер и 0,2% лут пипер). Најдобро е ако имате домашен.
-1% лук
-1,8% сол
-Свински црева за колбасите
-Со месото полнете ги цревата и сушете ги на 4-5 дима (секој втор ден), значи вкупно 8-10 дена и после колбасите оставете ги во димница, да се издимат и добро да се исушат.
2.ДОМАШНИ КОЛБАСИ СО ПРАЗ
Состојки
5 кг мелено мешано свинско месо (врат, плешка)
2 кг ситно сечкан пафлак
1 кг крупно мелена сланина
2 кг мелено телешко месо
4 големи парчиња праз
250 гр сол
30 гр бибер
6 лажици буковка пипер
свински црева по потреба
Најпрво убаво измешајте го, измесете го само месото. Потоа додајте ги зачините и пак убаво измесете, да се спојат зачините и месото.
Оставете ја смесата на ладно преку ноќта.
Другиот ден полнете ги цревата.
Оставете ги неколку дена на ладно место, обесени, да се сушат. Секако, можете и да ги исчадите малку доколку ги сакате такви.
Рецепт за домашни колбаси
Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на Вибер, Телеграм, Фејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK