Празот ( Allium porrum L.) е двегодишно растение, сродно со лук, кромид и власец. Отпорен е на ниски температури, што го прави идеален зеленчук за употреба во зима и рана пролет. Тоа е периодот кога изборот на зеленчук е многу мал. Но, дали се исплати производство на праз?
Иако се наоѓа во истата група на зеленчук со лук и кромид, има многу поблаг вкус и арома. Тој е вреден поради органосулфорните компоненти што ги содржи, а кои имаат корисен ефект врз здравјето.
Супстанциите што ги содржи дејствуваат како природни антибиотици, го намалуваат крвниот притисок. Го зајакнуваат имунитетот и циркулаторниот систем, го намалуваат холестеролот, активираат ензими вклучени во детоксикација на организмот и играат улога во спречување на појава на малигни заболувања.
Според Фаостат, повеќето праз (и друг луковичен зеленчук освен црвениот кромид и лукот) се произведуваат во Азија (58%) и Европа (39,4%), а најголеми производители се Индонезија, Турција, Белгија и Франција.
Приноси постигнати од некои земји на Европската унија: (Австрија -35,2 т / ха, Германија -36,9 т / ха, Италија – 25,3 т / ха, Словенија -18,9 т / ха).
Впите коментари и мислења во врска со оваа култура ги очекуваме на социјалните мрежи. За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.