Како што стареат, кајсиите стануваат сè помалку витални, секоја наредна година тие даваат сè помалку плодови, кои стануваат сè помали. Во продолжение, како да ја подмладите кајсијата.
Затоа е потребно да се “подмладат” гранките на кајсијата. За среќа, кајсиите имаат можност да се разгрануваат дури и во основата на старите гранки, а тоа ни овозможува ефикасно да извршиме таканаречено кастрење за подмладување или обновување.
Без оглед на обликот на вашата кајсија, секогаш ќе работите на ист начин.
Во ноември пресечете ги сите поголеми гранки, односно скелетните гранки на половина. Премачкајте ги раните предизвикани од кастрењето со дебел слој паста, бидејќи со тоа ќе се избегне истекување на растителна смола и ќе се заштити кајсијата од замрзнување.
Во летото по кастрењето, кајсиите ќе имаат помалку плодови, но во следните години бербата повторно ќе биде задоволителна.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.