Морковот е одличен извор на здравје и скоро сите сакаат да ги конзумираат. Го подобрува видот, ефикасен е против карцином, ја прави кожата млада и здрава. Исто така, добар е за срцето, забите и непцата, го чисти телото и штити од срцев удар. Затоа доволно е само еден морков на ден за да си го подобрите своето здравје.
Неговата портокалова боја е производ на дејството на каротин. Оваа состојка не е присутна во толкаво количество во кој било друг зеленчук. Каротинот е важен затоа што произведува витамин А, кој е одговорен за здрава кожа, особено за сува кожа, како и за нокти и коса. Витаминот А е корисен за добар вид, имунитет и силно срце, а исто така ја подобрува и функцијата на црниот дроб. Бета каротенот успешно ја штити кожата од надворешни агресивни влијанија, како што се сонцето, ветерот, ниските и високите температури, правејќи ја влажна и мазна.
Природно средство за чистење на организмот
Сокот од морков е одлично природно средство за чистење на организмот од штетни материи. Кората од морков содржи манган, калиум, бакар … Суровиот морков содржи значително повеќе хранливи материи – витамини, минерали и антиоксидантни компоненти. Потрошувачката на варени, печени или динстани моркови резултира во поголема биорасположивост на вредни хранливи материи, само 3% од бета-каротинот се апсорбира од свежи моркови, а 21-30% од варените моркови.
Морковите содржат и лутеин – главната компонента на пигментот во мрежницата, така што производот е одличен начин за спречување на оштетување на видот. Морковот, еден од зеленчуците што се користат секојдневно во домаќинствата, потекнува од почвата на Централна Азија, но исто така се проширил и во Европа и Америка, а во моментов се одгледува во голем број земји на сите континенти. Богат е со супстанции кои се корисни за здравјето.
Доволен е само еден морков на ден
Максималната концентрација на витамини е содржана во кората, така што културата на коренот не смее да се чисти пред термичка обработка. Треба само да се измие под млаз вода. Конзумирање на еден морков после секој оброк убива штетни материи во устата. Ги чисти забите и ги елиминира наслагите на храна, спречува крварење на непцата и кариесот. Свежи (сурови) моркови се добри за плодност. Се верува дека плодноста може да се излечи со редовно консумирање на овој здрав зеленчук.
Морковот има многу лековити својства, нивната прекумерна употреба може да доведе до состојба наречена каротенодерма. При Каротенодермата, дланките, стапалата и другите делови од телото стануваат портокалови или жолти поради високите нивоа на бета-каротен во крвта. Ако ја забележите оваа појава, намалете ја конзумацијата на моркови и друга храна што содржи бета-каротен.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.