Бобинките од смрека, кои се главната состојка на џинот, се супер здрави и содржат многу здравствени придобивки. Зошто е во ред една чаша џин?
Меѓу алкохолните пијалоци кои се користат за „здравствени“ цели, добро е да се испие некоја чаша џин, бидејќи има многу здравствени придобивки.
Бобинките од смрека, од кои се прави џин, се користат како антисептик со векови. Исто така можат да помогнат и во борбата против настинките. Исто така, маслото од смрека може да ви помогне да ги отворите дишните патишта.
Ги смирува болките во зглобовите
Обидете се да пиете малку џин ако ве болат зглобовите или страдате од артритис. Според некои истражувања, составот на џин се чини дека ги ублажува болките во зглобовите, гихт и ревматоидниот артритис.
Подобро варење
Многу луѓе го избегнуваат џинот поради неговиот малку горчлив вкус, но тој може да ви помогне во метаболизмот. Билките што се користат во производството на џин ги зголемуваат стомачните киселини и дигестивните ензими. Тоа ја зголемува течноста потребна за подобро да се вари храната во вашиот стомак.
Заштита од маларија
Ако планирате да патувате во земја каде што постои ризик од маларија, можеби ќе сакате да испиете еден џин тоник кога ќе стигнете таму. Според некои извори, џин и тоник бил направен така што кининот, кој тогаш бил клучниот лек за превенција и третман на маларија, имал пријатен вкус. Се разбира, џин и тоник во никој случај не е замена за вистинскиот лек!
Ако имате проблеми со запек или инфекција на уринарниот тракт, џинот може да ви помогне. Со оглед на тоа дека смреката е диуретик ќе ви помогне да се ослободите од штетните работи од телото, а во исто време ќе го намалите задржувањето на водата.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.