Вино од капини често се користи како природен лек за лекување на многу болести. Се покажа како добар во борбата против холестеролот и обезбедува идеална заштита на срцето и крвните садови. Затоа ви препорачуваме да го пробате нашиот рецепт и да го направите овој вкусен и лековит напиток.
Го зголемува лачењето на естроген и содржи високо ниво на манган. Виното од капина е одличен сојузник во превенцијата на остеопорозата, особено кај луѓето над 50 години. Ги зајакнува коските и спречува фрактури и помага во заздравувањето по скршениците. Тоа е вистински еликсир на здравјето, обезбедува виталност и придонесува за подобрување на општата состојба на човековото здравје.
Кога зборуваме за здравјето, општо е познато дека виното од ова овошје се препорачува за анемични луѓе, а кога ќе ги посетите трудниците, сигурно нема да погрешите ако им донесете вино од капини, кое исто така многу им се допаѓа.
Рецепт за правење вино од капини
Во зависност од количината на вино што сакате да го направите, ја одредувате и количината на капини што ќе ја користите.
На 10 килограми капини има околу 2 килограми шеќер. Свежите капини истурете ги во буре или поголем сад кој е претходно исчистен и убаво изгмечете ги за да се ослободи сокот додека не се формира кашеста маса.
Додадете шеќер во него и измешајте додека целосно не се соедини. Потоа сипете го виното од капини во исчистени стаклени шишиња и не ги затворајте тапите до крај за да не зоврие виното поради ферментација.
Оставете ги овие шишиња на сонце 60 дена, а потоа можете да ја процедите содржината. Затворете ги шишињата со капачиња или тапи и чувајте ги на ладно место.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.