Плодовите на див костен уште од античко време се користеле како добиточна храна и како лек за коњите. Но, корисен е и за луѓето бидејќи има бројни лековити својства.
Див костен цвета од мај до јуни, а плодот зрее во септември или октомври.
Во алтернативната медицина најчесто се користат плодовите од дивиот костен, но лековити се и листот и цветот, како и кората.
Плодовите од дивиот костен се користат за лекување на проблеми со протокот на крв. Како што се проширени вени, воспаление на вените, едем (оток), како и за зголемување на тонусот на вените.
Најчесто се прават креми, гелови и масти на база на див костен, кои имаат антиинфламаторно дејство и го намалуваат отокот, воспалението. Ги прошируваат крвните садови, ги ублажуваат грчевите. Го намалуваат крвниот притисок, влијаат на спроводливоста на капиларите и го забрзуваат протокот на крв низ вените.
За мелем од костени ви треба 12-15 зрели плодови од див костен (свежо набрани) и 2,5 дл домашна ракија.
Костенот ситно нарендајте го со кората, ставете во стаклена тегла и прелијте со ракијата. Оставете да отстои 6-8 недели.
Додадете неколку капки во вода и пијте за циркулација на крвта, проширени вени, хемороиди…
За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Вибер.