Авокадо
Егзотично растение кое потекнува од Централна или Јужна Америка и е идеално за садење во саксии. Верувале или не, балканската клима е многу погодна за одгледување авокадо , па можете да ја имате во вашето домаќинство.Тоа е растение од семејството на ловор, и има близу 80 различни видови, што е сè поприсутно на нашите трпези. Овошјето е исклучително здраво бидејќи има многу висока хранлива вредност, полн е со здрави масти и витамини, а експертите велат дека е одличен во превенција од карцином, срцеви заболувања и оштетување на видот.
За да го засадите потребно ви е тенџере, поголема димензија . Потребен ви е уште еден нож, четири чепкалки за заби и поголема чаша или тегла, а потоа вода. Потребна ви е и почва за садење, камчиња за да помогнат во дренажата. Првенствено пресечете го со нож за да го извадите целото семе од овошјето. Крајот на семето мора да биде свртен кон врвот на овошјето.
Кога ќе го направите тоа, залепете ги сите четири чепкалки за заби, осигурувајќи се дека се заглавени во иста рамнина. Истурете ја водата во стаклена тегла до врвот и ставете го семето врз теглата така што да стои на површината на водата. Само што не смее да се потопува во вода . Се надополнува ако е потребно. По неколку недели, мембраната ќе се оддели сама по себе и семето ќе пукне. Потоа, по два месеци, ќе се вкорени и на местото каде што се оддели, лисјата почнуваат да растат.
Во моментот кога ќе нарасне околу 15 см , скратете го за седум и со тоа поттикнете нов раст. Кога ќе порасне на 30 тина см, преместете го растението на земја. Ставете мали камења на дното од садот и засадете го авокадото во почва богата со хумус. Ова растение ужива во сончевата светлина, затоа чувајте го близу до извор на природна светлина.
Наводнувајте го редовно затоа што земјата треба да биде влажна, но не натопена . Ако лисјата пожолтат, не паничете затоа што тоа е знак дека сте напоиле премногу. За да го спречите ова, не наводнувајте го неколку дена. Како што напредува, семето ослабува и на крајот се суши. Ако имате градина, можете да ја пресадите или да ја ставите во поголема саксија. Пресадувањето најдобро се прави од март до јуни, за да се избегнат ниски температури и замрзнување.