Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

18.8 C
Skopje
Friday, May 17, 2024

More
  домаОд соседитеГорниот слој на почвата исчезнува: Кои мерки за зачувување можат да помогнат?

  Горниот слој на почвата исчезнува: Кои мерки за зачувување можат да помогнат?

  petel baner

  Експертите откриле дека дури 90 проценти од конвенционално обработуваната земја се разредува, истенчува, а 16 проценти имаат продуктивен животен век помал од 100 години.

  Фото: Julулијана Ел Омари

  Горниот слој на почвата  низ светот постојано се намалува, што значи дека има помалку време за да се биде продуктивен, според меѓународната студија спроведена од Универзитетот Ланкастер во Англија во соработка со истражувачи од Универзитетот Чанган во Кина и „КУ Лувен“ во Белгија.

  Истражувањето е спроведено во 28 земји низ светот, на 255 локации и вклучувало конвенционални земји и оние со кои се управува со техники за негово зачувување.

  Ерозијата, сепак, е помала кај еколошките

  Експертите открија дека дури 90 проценти од конвенционално обработените разредуваат, истенчуваат, а 16 проценти имаат продуктивен животен век помал од 100 години. Загрижувачки факт е дека ваквите почви се дистрибуираат низ целиот свет, а најмногу во Австралија, Кина, Велика Британија и САД. 

  “Земјата е исклучително важна за сите нас и ние се потпираме на неа од неколку причини, не само поради одгледување храна. Во последниве години многу се зборува за тоа како горниот слој може да исчезне за 60 години, но тоа сè уште не е докажано”, рече тој за ЕурекАлерт е главен автор на студијата Ден Еванс .

  Одредете го типот на земјиштето сами и поправете го тоа!

  Сепак, постојат причини за оптимизам, велат истражувачите. Според податоците, земјите управувани од стратегии за зачувување обично имале подолг век на траење, а во некои случаи овие постапки поттикнувале зголемување на неговиот слој.

  Agrobot

  „ Само седум проценти имаа живот пократок од 100 години, а скоро половина надмина 5000 години “, истакнува Еванс. 

  Најдобар начин да се спаси, според авторите на студијата, е обработливото земјиште да се  претвори во шума . Исто така, ефективни се и други приоди, како што се покривни култури, орање на земјата по контурите (изохипи), а не преку падината, тестирање на наклонот на ридот и други.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  „Имаме алатка што може да ја забави ерозијата и сега ни треба акција за унапредување за да започнеме со усвојување на овие мерки и конечно да оствариме позитивен напредок “, рече професорот и истражувач Johnон Квинтон од Универзитетот во Ланкастер.

  Здравје на почвата – главната мисија на проектот „Хоризонт Европа 2021“.

  Земјата и почвата се неопходни за сите процеси на поддршка на животот на нашата планета. Тие се основа за храната што ја одгледуваме, како и за многу други производи. Секојдневната употреба на пестициди и ѓубрива, како и појавата на ерозија ја намалуваат нејзината продуктивност, а предупредувањата за загуба доаѓаат од сите страни. 

  Со цел да се подобри состојбата, Европската унија започна мисија наречена Здравје на почвата и храна како дел од проектот Хоризонт Европа . Главната цел е да се подигне свеста за важноста на овој ресурс, што е важно не само за храната, туку и за зголемување на биодиверзитетот, намалување на штетните гасови, регулирање на водата и нормалното движење на хранливите материи. 

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img