Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

11.8 C
Skopje
Thursday, May 16, 2024

More
  домаАгро советиЦРВЕНИ ЦРВИ

  ЦРВЕНИ ЦРВИ

  petel baner

  Бројот на црвените црви покажува колку земјата е здрава.

  Црвите се хранат со органска материја, растителни остатоци, мали инсекти и може да преработат многу почва.

  Имено, тие јадат две тони сува материја по хектар годишно.

  Колку се корисни овие животни? Факт е дека тие ја преработуваат органска отпадна материја и во исто време излачуваат калциум и така ги лепат глинените и хумусни честички во стабилен комплекс од глина-хумус.

  Овој производ е видлив во форма на групирани и неправилни зрна кои се лизгаат на површината на почвата. На добра земја, на квадратен метар до 30 см длабоко, може да се пронајдат прек стотина црви. Поради нивната исклучително корисна работа во одредена литература, тие се нарекуваат и природни плугови.

  Имено, тие јадат две тони сува материја по хектар годишно. Ја преработуваа во себе и помешуват со земја за да формираат свои групи. Бидејќи нивните црева содржат мноштво микроорганизми, она што излегува од нив може да има осум пати повеќе хранливи материи од она што е примено во себе.

  Agrobot

  Она што излегува и лачат од нив богато е со азот, фосфор, калиум, калциум, железо, магнезиум и сулфур во растворлива форма така што растенијата може лесно да ги икористат и внесат.

  Колку црви има во вашата почва,нива?

  Може лесно да се тестира колку вашата почва е здрава. Ископајте 30×30 cm длабочина од околу 18 см. Ставете ја земјата на плочка и едноставно пресметајте ја рамната површина. Ако има десет или повеќе црвја, земјата е здрава. Ако нема ниеден црв, тоа е индикација дека условите за црви во земјата се сиромашни -Земјата нема доволно влага и содржи отровни материи, песоклива почва и сиромашни во органска материја. Време е да ја оплодите вашата нива

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Повеќе информации поврзани со Земјоделието прочитајте на сајтот наменет за Земјоделци

  Агро училница

  Земјоделците сами меѓу себе си споделуваат искуства и знаење во социјалните мрежи создадени за Земјоделци.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img