Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

18.8 C
Skopje
Sunday, March 3, 2024

More
  домаАгро советиДлабока обработка на почвата

  Длабока обработка на почвата

  Agrobot

  Длабочината на која ќе се изврши оваа операција зависи од видот на почвата, но и од видот на културата што се одгледува. За мали зрна орањето се изведува на длабочина од 20-25 см, за коренови и некои фуражни култури, орањето се изведува до длабочина на обработливиот слој.

  Една од најважните агротехнички мерки е основната обработка на земјата. Длабокото орање се прави на есен, како по правило, треба да биде што е можно порано, но бидејќи понекогаш не е можно во постојните агро-климатски услови, рокот е продолжен дури до декември.

  petel baner

  Главната цел на есенското обработување е да се фати и преврти слојот на почвата, а при тоа остатоците од жетвата се мешаат со хранливи материи за растенијата, кои се внесуваат во почвата пред почетокот на орање.Длабочината на која ќе се изврши оваа операција зависи од видот на почвата, но и од видот на културата што се одгледува. За мали зрна во зима и пролет, орање се изведува на длабочина од 20-25 см, за коренови култури и некои видови добиточна храна се ора до длабочина на обработлив слој, односно од 25-30 м, додека за шеќерна репка, луцерка и компири, тоа е малку подлабоко, од 30-35 см.

  Обрнете внимание да не испари азотот

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  За да може неговата ефикасност да биде поголема, потребно е да се применат органски и минерални ѓубрива истовремено со основниот третман. Најдобри резултати се добиваат со заедничка примена на органски и минерални хранливи материи. Потоа се шири рамномерно над површината на парцелата пред да се изора, со цел да се овозможи униформен влез на дадена длабочина.

  Употребата на ѓубриво има поволно влијание врз структурата на почвата, нејзиното формирање и зачувување. Ова потоа придонесува за оптимално количество на вода, воздух и топлина на почвата, што поттикнува поинтензивна активност на микроорганизмите, а со тоа и правилна исхрана на растенијата. Кога станува збор за минералните хранливи материи, тие исто така треба да се изораат на есен, така што ќе можат, со помош на зимските резерви на влага во почвата, да се префрлат на лесно достапни форми на земјоделски култури. Така, фосфорот и калиумот се врзуваат и тие нема да бидат измиени од почвата. Кога се применуваат заедно со длабоко обработување, ѓубривата продираат во подлабоки слоеви и не остануваат само на површината. Ефектот е особено изразен во текот на летото, бидејќи коренот ќе се развие подлабоко и затоа, ќе има доволно хранливи материи.

  Некои од придобивките од длабокото орање се:

  • се создава подобра структура на почвата за развој на кореновиот систем
  • се акумулира доволно влага
  • плевелите и штетниците се уништуваат од изложеност на ниски температури
  • остатоците од жетвата се ораат подлабоко, со што се подобрува структурата на почвата и се создава хумус
  • овозможува полесно подготвување пред сеидба на пролет и навремено сеење
  • се подобрува активноста на микроорганизмите во почвата.
  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img