Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

11.8 C
Skopje
Wednesday, February 28, 2024

More
  домаАгро советиКако се прават вината Вршац и од што зависи квалитетот?

  Како се прават вината Вршац и од што зависи квалитетот?

  Agrobot

  Содржината на шеќер кај домаќинствата Недин во селото Гудурице близу Вршац за бели сорти е од 18 до 23 проценти, додека за сорти со црна боја е околу 24 до 25, со што се исклучително задоволни, бидејќи „само квалитетно грозје прави добро вино“.

  На фармата Недин во селото Гудурица близу Вршац, на вкупна површина од 5,5 ха, се одгледуваат винова лоза , главно сорти на вино од грозје, како што се бургундско бело, траминер, италијански Ризлинг, Рајн Ризлинг и Мускат Отонел и од сорти на црно грозје Каберне Совињон, Мерлот и Марсеј.

  Од земјоделскиот производител Ненад Недин , дознаваме дека оваа година била солидна, на самиот почеток на вегетацијата лозјето било зафатено од раниот пролетен мраз , а малку подоцна и од период без врнежи, што се одразило на помал принос – за околу 10 проценти. Сепак, подоцна поголемите количини на врнежи за време на растот на бобинки во голема мера влијаеја на винова лоза.

  “Еден од параметрите што ги следиме при утврдување на почетокот на бербата на грозјето, покрај бојата на лисјата и грозјето и вкусот на грозјето, е содржината на шеќер во бобинките. Имаме рефрактометар, уред што ја одредува содржината на шеќер во сокот од грозје. неколку бобинки од различни винова лоза и од различни делови на лозјето каде што имаме одредена сорта што ја береме, ги мелеме и правиме еден примерок “ , вели Недин и додава дека земаат една до две капки сок од тој примерок  и го испуштаат на рефрактометар, покриваат и вртат кон сонцето и прочитајте го процентот на шеќер на скалата.

  Содржината на шеќер кај белите сорти е  од 18 до 23 проценти,  додека кај црните сорти од околу 24 до 25, со што се исклучително задоволни, бидејќи, како што вели нашиот соговорник, „само квалитетно грозје прави добро вино“.

  По бербата – преработка

  Во домаќинството има и винарија каде се обработува целиот род на грозјето и се прави виното што тие го продаваат.

  „По бербата, грозјето се прекрива, стебленцата се одделуваат, белото грозје веднаш се става во преса каде што се цеди, а црното грозје се остава да се смири по мулчирањето, во зависност од сортата, околу пет до седум дена за да се смири бидејќи бојата зависи од танините и другите материи. во кожата на Бери “.

  petel baner

  После тоа, се става во буриња од не’рѓосувачки челик каде што се врши ферментација.

  Секоја година, Недини вработува сезонски работници од околните места, претежно исти луѓе, бидејќи, според нив, тие веќе се запознати со тоа како работат овие домаќини, што им ја олеснува организацијата многу полесно.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  “Не можеме да постигнеме сè сами, татко ми и јас сме присутни нон-стоп со работниците во лозјето за време на бербата и дома каде што грозјето се прекрива, додека мајката останува дома и подготвува ручек за работниците. Повеќето работници се постари жени, без оглед на возраста , тие се исклучително вредни што на крајот секогаш ги наградуваме и веројатно затоа секоја година доаѓаат кај нас  , вели нашиот соговорник. 

  Капацитет на подрумот 25.000 литри

  Виното може да се проба во самата визба, каде „лежат“ вината, и од каде ретко излегуваат клиенти со едно шише . Капацитетот на подрумот е околу 25.000 литри.

  Заедно со вино и други производи на трпезата во винаријата Недина (фото: Димитрије Јовановиќ) 

  Недини организира и посети на нивната винарија, каде што на масата ставаат други производи на земјоделците од нивниот регион. Винарската визба располага со најсовремена опрема, а со добар технолог домаќините од Врчац прават одлично вино кое е високо ценето, што се докажува со бројни освоени дипломи на натпревари.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img