Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

25.8 C
Skopje
Thursday, June 30, 2022

More
    домаОд соседитеСибирската боровинка е попрофитабилна за дури 60 проценти во споредба со обичната?

    Сибирската боровинка е попрофитабилна за дури 60 проценти во споредба со обичната?

    Отпорност на мраз, леснотија на одгледување и висока профитабилност, ја карактеризираат оваа боровинка, која ги освои симпатиите на австриските лозари на овошје. Цената за килограм е околу 15 евра.

    Сибирската боровинка, хаскап или камчатка беше скоро непозната на нашиот континент до пред неколку години, а сега се повеќе луѓе се одлучуваат за негово производство. Традиционално се одгледува во Кина, Русија и Јапонија, а неодамна и во европските земји.

    Една од нив е Австрија и нивните производители на овошје се одлучуваат за тоа затоа што е отпорна на мраз, не бара и е профитабилна. Сопствениците на плантажата хаскап, Рут  и  Кристијан Хазелмаер-Гош  од општината Св. Улрих ги откри за f3  бројните потенцијали на оваа интересна култура.

    Нема страв од мраз

    Ова семејство одлучи да инвестира во сибирскиот боровинки насади, и тие почнаа садење на површина од 2.000 м 2 . Бидејќи тие се прави добро, тие засадени дополнителни 5.000 m 2 .

    Сибирската боровинка успева и во Врање

    „ Ни се допаѓа слаткиот и кисел вкус на овие бобинки “, велат сопствениците, додавајќи дека најмногу ги привлекува нејзината отпорност на ниски температури.

    „На пример, јаболката не е прифатлива за нас поради мразовите, а сибирските боровинки можат да издржат температура до -8 ° C за време на цветни во март “, објаснува Кристијан. Сепак, според литературата, ова растение може да издржи и до -45 ° C.

    На нивната фарма, бербата на ова овошје започнува на крајот на мај, а завршува во средината на јуни, кога не зрее друго овошје од бобинки, освен јагоди. Затоа, овие боровинки имаат уште едно интересно име – мајска јагода .

    За килограм, шест евра повеќе од обичните боровинки

    Предноста на раната жетва е што нема опасност од летниот град и со тоа се елиминира потребата на земјоделците да постават мрежа против град. Но, треба да се напомене дека некои ги користат како заштита од птици кои сакаат да се хранат со овие плодови.

    Плодовите се повеќекратни. Некои ги продаваат свежи, а некои ги преработуваат во метеж, сокови и слично. Покрај тоа, овие австриски одгледувачи тврдат дека постои интерес од трговците на големо.  

    Тие додаваат дека нивните растенија сè уште не достигнале полн принос и дека очекуваат шест до осум тони по хектар .

    ” Обичните боровинки даваат 10 тони по хектар. Затоа, плодовите од хаскап се поскапи на почетокот “, велат лозарите.

    Еден килограм боровинки во таа земја чини девет евра, а сибирските боровинки се продаваат за 15.

    Јужните земји немаат услови за производство

    Оваа култура, кога станува збор за квалитетот на почвата, нема многу барања и е отпорна на штетници и болести. Покрај тоа, едноставната обработка делумно ги компензира високите трошоци за берба. 

    Главниот проблем, пак, се високите температури.

    „ Ова е предност за нас, бидејќи конкурентските одгледувачи на овошје во јужните земји не можат толку лесно да ја произведуваат оваа култура “, тврди Кристијан.

    Во Австрија, се повеќе луѓе се заинтересирани за садење на овој вид боровинка. Овие земјоделци имаа и садници на понуда, кои брзо ги распродадоа.

    Инаку, овошјето на ова овошје содржи многу големи количини на витамини А, Ц и Е, калциум, калиум и има значително антиоксидативно дејство. Плодовите се многу меки и не можат да се чуваат долго време, но тие се погодни за правење џемови, освежителни пијалоци и за додавање на сладоледи и јогурти.

    Плантажата се одгледува како грмушка, растојанието помеѓу редовите треба да биде три метри, а во рамките на редот 1,5 метри. Постојат 2.000 до 3.000 садници на хектар, а во дворовите може да се одгледува како жива ограда.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img