Подготовки за зима – вистински магацин на витамини и сите видови на хранливи материи! Џемот ќе биде дополнителен десерт, намаз за душата, користен за палачинки, утрински појадоци. Чувајте го џемот од круша треба да биде во фрижидер или во подрумот.
Состојки:
- 3 кг излупени круши;
- 1 кг шеќер;
- 4 лажици. л вода;
- 2 лажици. лимонска киселина.
Готвење
1. Измијте ги крушите темелно и оствете ги да се исушат на собна температура.
2. Излупете го плодот од кора и семиња, отстранете ги опашките, а потоа исечете ја секоја крушка на 4 парчиња. Ако плодовите се големи, пресечете ги на 5-6 делови.
3. Стави ги крушите круши во тенџере, додадете ја означената количина на вода (ако сортата е сочна сама по себе, тогаш не можете да додадете вода) и вриете 30 минути за да станат меки и да дадат сок. Не е неопходно да се става шеќер во оваа фаза. Цело време мешајте за да ги претворите крушите во пире.
4. Додадете шеќер во пирето, потоа гответе го од 40 минути до 1 час, постојано мешајќи.
5. Како резултат на тоа, смесата ќе станува се погуста и погуста.
6. На крајот на готвењето, додадете лимонска киселина, оставете го џемот повторно да загрее 20 минути, а потоа истурете со топло стерилизирани тегли, затворете ги капаците и оставете да се изладат на собна температура.