Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

9.8 C
Skopje
Tuesday, December 6, 2022

More

    Калемење

    Калемење под кора е наједноставната и најефикасната техника за калемење.

    Наједноставната техника на калемење овошје е “под кора”. Овој вид на калемење се користи кога сакаме да имаме автохтона сорта на овошје, или кога сакаме да замениме една сорта со друга во дворот или во овоштарниците.

    Како се изведува калемењето „под кора“?

    Најпрво треба да ја подготвите потребната опрема. Покрај тоа, потребно е да се подготват гранчиња или исечоци од друга сорта на овошје што сакате да ја накалемите.

    Искусните овоштари обично ги земаат гранчињата пред да се појават пупките, ги чуваат во фрижидер и кога ќе дојде време – ги калемат.

    Процесот на калемење „под кората“ обично се прави на пролет пред раздвижувањето на вегетацијата, со моторна или рачна пила, се сече дрво кое што ќе биде основа, и на кое ќе се пресадат гранките (садници) од посакуваната сорта.

    Исечениот дел од дрвото се обработува со нож за да се направи површината што е можно порамна.

    Потоа, со нож исечете ја кората на дрвото од 2-4 страни, 3-4 см вертикално надолу. Гранчиња од други плодови се сечат косо на дното, со таканареченото зашилено сечење.

    На гранчето се оставаат до 3 пупки, а врвот од гранчето се сече со косо засекување.

    Калемењето „под кора“ се применува кога овошјето што во основа е подебело од овошните гранчиња што сакаме да ги калемиме.

    Со помош на длето или тапата страна на ножот, кората на дрвото се одвојува така што под него може да се вовлече гранче.

    Се вовлекува долниот зашилен дел од гранката.

    Кога ќе се вметнат гранчињата, за да не испаднат од јазот, околу тој дел од дрвото се завиткува лента или се врзува тенко јаже.

    Конечно, многу е важно да се стави заштита над сите делови.

    Успехот на калемењето и дали ткивото ќе расте убаво, зависи од тоа како е заштитено од штетници и временски услови.

    Експертите препорачуваат да нанесете восок или фитобалм.

    Постојат примери и каде луѓе кои на крајот ставаат обична пластична кеса како заштита.

    Едноставно, тие само ја навлекуваат на дрвото и прават дупки за да поминат гранчињата.

    Тие ја завиткуваат кесата околу дрвото и добро ја врзуваат со тенко јаже.

    Затворете ги дупките околу гранчињата со прилепување на вреќата околу секое гранче и цврсто завиткување со коноп и ставете заштита само на врвовите на гранчињата.

    Доколку знаете неколку дополнителни трикови за калемење „под кора“, ве покануваме да ни се придружите со вашиот коментар на нашата Фејсбук страница zemjodelie.mk и да ги споделите вашите искуства со нас.

    За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img