На овој начин се нуди поодржлив начин за производство на храна во текот на целата година, локално, без вознемирувачка природа.
Како што расте популацијата на градовите, иноваторите бараат нови начини за одгледување храна, со што помала потрошувачка на ресурси како што се почвата и водата. Едно од решенијата што се воведуваат низ целиот свет се вертикални фарми каде земјоделските култури се произведуваат на неколку нивоа, најчесто во контролирана средина. Еден таков, најголемиот во Европа, беше отворен во главниот град на Данска, Копенхаген. Имено, таму индустриската сала беше претворена во простор за вертикално одгледување зелена салата, зачински билки и кељ.
Зеленчукот ќе се одгледува на 14 ката кои се протегаат од под до таван, а планот е да се берат 15 пати годишно, и покрај тоа што не растат во земјата или добиваат сончева светлина. Таквиот систем зафаќа помалку простор во споредба со традиционалното одгледување, а растенијата ќе растат со помош на LED светла. Вертикалната фарма зафаќа 7.000 м2. Компанијата вели дека за две години ќе може да се одгледуваат и плодов зеленчук, а за пет до десет години и коренест зеленчук. Патем, оваа фарма е резултат на соработката помеѓу Nordic Harvest и тајванската група YesHealth и ќе се залага за годишно производство од 1.000 тони зеленчук.
Сепак, овие урбани објекти не беа поздравени од земјоделците кои сметаат дека нивната способност да ја хранат планетата е доведена во прашање, а тие исто така се осврнаа на големата потрошувачка на електрична енергија потребна за такво одгледување. Сепак, се наведуваат фактори кои имаат позитивно влијание врз животната средина, како што се растењето близу до потрошувачите, употребата на зелена енергија, но и дека зеленчукот се произведува без употреба на пестициди. Треба да се напомене дека, според Светска банка, во 2016 година околу 37% од земјината копнена маса била искористена за земјоделство. Но, климатските промени можат да ја загрозат достапноста на земјиштето за одгледување, а Светската програма за храна предупредува дека четвртина од производните области се деградирани, со што се доведува во прашање безбедноста на храната.