Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

21.8 C
Skopje
Wednesday, July 17, 2024

More
  домаАгро советиНега на овците по јагнење

  Нега на овците по јагнење

  petel baner

  Треба да се внимава подлогата да биде што е можно почиста и редовно да се чисти зградата , заради концентрацијата на амонијак во воздухот. Во студениот период, лошата хигиена, пренатрупаноста, недоволно проветрување и осветлување на објектот предизвикуваат респираторни заболувања. Сопствениците редовно забораваат дека на животните им треба многу кислород, затоа објектот треба да биде добро проветрен и температурата во него да биде од 6 до 16 степени.

  Овците се преживари и не треба да се потценува важноста на обемната храна. Пред сè, потребно е да се води грижа за правилно складирање на хранливите материи за да се избегне можноста за појава на мувла во храната. Сеното служи како основна храна. На овците кои дојат се даваат сточна репка и моркови, а од концентрат, пченка, овес, јачмен, трици и др.
  За овците со средна големина треба да се издвојат до 2 кг сено и 300 грама концентрат на ден. Ако овцата одгледува близнаци, тогаш количината на концентрат е двојно поголема. Кога нема доволно сено, тогаш може да се замени со силажа во сооднос 1: 3, но доколку сопственикот има доволно сено на располагање во ридските и планинските области, не се препорачува употреба на силажа во исхраната на овците.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Доколку земјиштето каде што се одгледуваат овците е сиромашно со селен, тој недостаток може да предизвика мускулна дистрофија кај младите животни. Овој проблем се решава со давање селен на овците пред јагнење и на јагнињата по јагнењето и се препорачува да се вклучат витаминско-минерални додатоци во исхраната.

  Овците се тивки животни, луѓето ретко забележуваат кога недостасуваат нешто, па затоа нивното контролирање е многу важно. Температурата на животните треба редовно да се мери неколку дена по јагнењето и да се реагира веднаш штом ќе се покачи. За жал, честопати се случува сопствениците да реагираат само кога животните престануваат да јадат, што е знак дека нивниот живот е загрозен, сопствениците треба да посветат посебно внимание на здравјето на животните во овој период. Најдобра превенција од болести на овци кои се пренесуваат на потомството е вакцинирање против ентеротоксемија и редовно чистење од паразити. Тоа е најевтиниот начин да се заштити здравјето на животното и да се обезбеди прогресивно потомство.

  Исто така е важно да се користат современи методи за утврдување на бременоста на овците. Практиката покажала дека секоја десетта овца за која сопствениците мислат дека е бремена – не е, што ја забележувате само кога ќе дојде време за јагнење. Така, циклусот е пропуштен, што негативно влијае на приносот на млеко и плодноста на животните.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img