Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

32.8 C
Skopje
Wednesday, July 17, 2024

More
  домаАгро советиЗемјоделските принцпи и задругите

  Земјоделските принцпи и задругите

  petel baner

  Принципи на земјоделските задруги

  Принципи на земјоделските задруги.

  https://zemjodelie.mk/ ќе објавува стории околу земјоделските задруги за да пробаме да ги информираме Земјоделците.

  Како организациски форми задругите постојат повеќе од 180 години и во сето тоа време принципите т.е. основата на кои функционираат се менува. Денес општо се прифатени 7 принципи на кои се гради и функционира една задруга.

  1. Доброволно членство

  Задругите се доброволни организации отворени за секое лице кои имаат потреба од услугите кои ги нуди задругата. Сите тие лица мораат да ги прифатат сите одговорности за членството без било какви дискриминаторски однос кон половите, социјалните, политичките или религиозните разлики.

  2. Демократско управување од членството

  Задругите се демократски организации управувани од членовите и истите земаат активна улога во сите процеси на донесување на одлуки.

  3. Членарина

  Членовите на задругата плаќаат членарина како придонес на кооперативата, но во исто време имаат контрола на финансиските средства.

  4. Самостојност и независност

  Задругите се самостојни и независни организации управувани само од членовите.

  5. Образование, обука и информација

  Задругите ги информираат своите членови, им обезбедуваат обука како на членовите, на избраните управни тела така и на вработените за да можат сите да имаат можност да допринесат во целост на организацијата.

  6. Соработка меѓу членовите

  agrounik

   Задругите им служат на своите членови на најдобар начин преку овозможување на соработка од било каков вид меѓу членството.

  7. Грижа за општеството

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Со фокусирање на потребите на членовите, задругите работат за да им придонесуваат за одржлив развој на нивните заедници и општеството.

  Земјоделците пробуваат полека да се здружат на доброволна основа но сепак тоа го прават на дигиталните канали Facebook и Viber

  Повеќе за Земјоделските задруги можете да прочитате овде

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img