Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

18.8 C
Skopje
Friday, May 17, 2024

More
  домаАгро советиЗемјоделска задруга ?

  Земјоделска задруга ?

  petel baner

  Што е земјоделска задруга ?

  Едно од најголемите проблеми во Македонија за Земјоделците е тоа што се раскарани и неединствени. Формирањето на вакви Земјоделски задруги не е добро само за продавање на своите производи туку и за заедничи настап при бранење на своите ставови и остварување на своите права. За таа цел се формирани и неколку ЗЕМЈОДЕЛСКИ ГРУПИ кои преставуваат мала надеж дека Земјоделците можеби некогаш ќе успеат да се здружат.

  Земјоделска задруга е правно лице (претпријатие) основано на доброволна основа и контролирано од лицата кои го употребуваат.

  Задругата претставува демократски управувано претпријатие од страна на членовите (сопственици) со основна цел да одговори на нивните заеднички потреби.

  Членовите на земјоделската задруга се еднакви и рамноправни – имаат еднакви права и обврски во одлучувањето по принципот еден член еден глас.

  Да споделуваме добри работи и да пробаме да се здружиме ние Земјоделците.

  Земјоделската задруга е правно лице запишано во Централен регистар. Задругите имаат исти потреби од добро планирање, доволно финансиски средства, анализа на пазарот, развиена стратегија за развој, добро планирање и најважно од се добар и едуциран персонал (вработени). Задругите се чувствителни на пазарните случувања како и сите други претпријатија.

  Уникатноста на задругите се согледува во следното:

  Agrobot

  Членовите се и сопственици, па овој систем многу влијае на начинот на функционирање на задругите.

  Во случај кога членовите на задругата ќе престанат да ги користат услугите кои таа им ги нуди, тогаш задругата ќе престане да постои.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Во иднина ќе објавуваме повеќе текстови за Земјоделското здружување

  Земјоделците покрај свои групи на FACEBOOK имаат и на VIBER

  Искрено веруваме дека Земјоделците во иднина ќе ги надминат своите разлики и ќе работат на свое здружување.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img