Кој јаде многу тиква, никогаш нема да има болки во желудникот, вели старата медицина. Иако тиквата не им е омилена намирница на сите, нејзините лековити својства се од непобитно значење и затоа се нарекува кралица на есента.
Во својот состав има висока количина на антиоксиданси и каротен, особено витамин Ц и Е, а со своите лековити состојки е идеална во борбата против срцевите заболувања, ризикот од рак, очното перде и мозочниот удар.
Сиромашна со калории, богата со минерали
Нејзиното лесно сварливо месо содржи малку калории, сè на сè 28 на 100 грама. Сосема спротивно на калориската сиромаштија, во жолто портокаловите плодови има мноштво минерали и витамини. Тука најважен е калиумот за работата на срцето, фосфорот и калциумот кои задно делуваат во изградбата на коските и забите, железото важно за крвта, како и манганот кој го чува здравјето на кожата и `рскавиците.
Објавате видете ја ТУКА
Сликата ни ја испрати Спасе Димишковски и е од Рубликата Агро Шампиони