Дали сте под стрес, јадете нездраво, немате време да се одморите? Влегувате во групата луѓе кои се изложени на ризик од висок крвен притисок.
Голем број фактори придонесуваат за висок крвен притисок, вклучувајќи стрес, солена диета, пушење, недостаток на вежбање и старост. Таа состојба носи со себе голем број сериозни здравствени проблеми како срцев и мозочен удар, срцева слабост, заболување на бубрезите, губење на видот и метаболички синдром.
За да ги запрете ефектите на хипертензија на време, искористете ги овие 12 природни лекови кои заедно со промена на вашиот животен стил и исхрана ќе бидат придружник на патот кон закрепнување.
Лук
Лукот може да го намали крвниот притисок затоа што поттикнува опуштање и проширување на крвните садови. Овој ефект се должи на состојката алицин, позната и како моќен антиоксиданс. Добро познатиот зачин, кој се наоѓа во скоро секоја кујна, ги штити крвните клетки и крвните садови од воспалителни и оксидативни процеси, кои предизвикуваат атеросклероза и срцев удар.
За борба против висок крвен притисок, јадете една или две чешниња на ден, по можност сурови или лесно варени. Ако не сакате да јадете сиров лук, додајте го како зачин на вашата храна. Можете да го добиете во форма на капсули со лук во прав.
Глог
Глог е хербален лек за висок крвен притисок, кој се користи илјадници години во традиционалните кинески лекови, а неговите лековити својства се потврдени со современи студии. Го намалува крвниот притисок, го подобрува протокот на крв и спречува формирање на тромбови.
Во многу земји, се користи за лекување на разни срцеви заболувања, ангина пекторис, аритмии, тахикардија, за чистење на крвта од холестерол и триглицериди и за зајакнување на срцевиот мускул.
Можете да го користите во форма на тинктури, капки, прав (капсули), но исто така и како чај, затоа што е ефикасен во каква било форма.
Кардамон
Кардамонот е зачин кој потекнува од Индија. Индиска студија за здравствените ефекти на кардамонот открила дека пациентите на кои им давале 3 мг кардамон во прав во текот на три месеци, забележале значително намалување на високиот крвен притисок.
Студиите покажуваат дека содржи активни компоненти кои спречуваат формирање на тромбови и помагаат при нивно растворање. Може да вклучите семе или кардамон во зачини, супи и чорби, па дури и во печива за здравствени придобивки, како и за да постигнете специфичен вкус.
Во исто време, ако сакате кафе и не сакате да се откажете од тоа поради висок крвен притисок, кардамонот може да помогне во неутрализирање на ефектот што го има кофеинот врз телото: додадете прстофат кардамон, ѓумбир и морско оревче во чаша од вашиот омилен пијалок.
Цимет
Циметот е уште еден вкусен зачин што лесно можете да го вклучите во вашата исхрана и да го намалите високиот крвен притисок.
Помага при лекување на воспаленија, ја чисти крвта и ја стимулира циркулацијата и спречува кардиоваскуларни заболувања. Посипете го со житарки за појадок, овесна каша, јогурт, ставете го во кафе, вклучете го во вашето дневно мени. 250 милиграми на ден се доволни за значително влијание врз крвниот притисок.
Маслинки
Тие се важна состојка во медитеранската диета, која многу нутриционисти и лекари ја сметаат за најздрава во светот. Ладно цедено маслиново масло има силно дејство и против хипертензија, благодарение на полифенолите.
40 грама од ова масло на ден им овозможува на пациентите безопасно да намалат за половина од дозата на лекови за висок крвен притисок. Користете маслиново масло за разни салати и сосови, користете го наместо маргарин и путер на леб, комбинирајте со вашите омилени јадења, доволно се 2 лажички на ден.
Босилек
Босилекот е вкусно растение кое одлично се комбинира со разновидна храна и може да помогне во намалување на високиот крвен притисок. Илјадници години се користи како зачин и природен лек.
Екстрактот од суров босилек во доза од еден до три грама на ден, во зависност од телесната тежина, предизвикува краткотраен пад на крвниот притисок.
Босилекот штити од воспаленија, оксидативен стрес и ја стимулира циркулацијата. Додавањето свеж босилек во вашата диета е едноставно и безбедно и носи голем број здравствени придобивки.
Чувајте мала саксија од растението не само во вашата зеленчукова градина, туку и во кујната и додајте свежи лисја во тестенини, супи, салати и компоти.
Целер
Целерот е растение што се користи за ароматизација на супи, чорби, чорби и други солени јадења. Станува збор за потентен диуретик. Помага во ублажување на хормоните и ефектите на стресот кои влијаат на крвниот притисок и помага во проширување на крвните садови и подобрување на циркулацијата.
Сок од целер, измешан со лажичка мед, во дози од три чаши на ден, исто така може да помогне. Додадете го во салати, сокови од свеж зеленчук, супи. Можете исто така да го грицкате плодот – истражувањата покажуваат дека 4 стапчиња целер на ден ја намалуваат артериската хипертензија до 15 проценти.
Чоколада
Да, има сè поголем доказ дека темното или млечното чоколадо, поточно нејзината основна состојка какао, има антихипертензивно дејство. Флавоноидите во чоколадото го стимулираат проширувањето на крвните садови и го намалуваат притисокот врз нивните sидови.
Меѓународните студии потврдија дека за поволни резултати, доволно е да се земат 30 калории темно чоколадо на ден, за период од неколку недели.
Стевија
Екстрактот од стевиа се добива од растението Stevia rebaudiana, кое поттикнува намалување на високиот крвен притисок. Често се користи како алтернативен засладувач, но ветува и како антихипертензивно средство. Тој е природен диуретик кој има многу здравствени придобивки за целото тело. Покрај тоа што има антиинфламаторно и антиканцерогено дејство, го намалува нивото на шеќер во крвта и го намалува крвниот притисок. Се покажа дека по три месеци земање стевија, нивото на вкупен холестерол. Препорачаната доза е 250-500 мг стандардизиран екстракт, три пати на ден. Вообичаените засладувачи можете да ги замените со стевија и да го додадете во пијалоци, десерти и други јадења.
Француска лаванда
Пријатен како парфем, мирисот на лаванда не е единствената добра страна на ова растение. Маслото од лаванда се користи за да се предизвика релаксација и да се подигне расположението на вознемирените и депресивните луѓе. Оваа билка може да помогне и во намалување на крвниот притисок. Направете силен чај од лисјата и цветовите на лаванда и пијте една до две чаши на ден. Иако многу луѓе не размислуваат за употреба на лаванда при готвење, нејзините цвеќиња и лисја можете да ги користите како зачини во печени јадења.
Мачја канџа
Мачјата канџа е хербален лек кој се користи во традиционалната кинеска медицина за лекување на хипертензија, како и невролошки здравствени проблеми. Ја чисти крвта и ја стимулира циркулацијата и е ефикасна против воспалителни процеси во организмот. Можете да го набавите во форма на додаток во исхраната во многу продавници за здрава храна.
Оригано
Ова растение содржи карвакрол, кој го намалува крвниот притисок, но исто така го забавува срцевиот ритам и на тој начин генерално ги спасува срцето и крвните садови. Ова беше откриено во студија за животни спроведена на универзитет во Турција. Користете го во подготовка на тестенини, ориз, разни сосови и салати.
Истражувањата му припишуваат уште еден важен ефект – го намалува количеството канцерогени материи што се ослободуваат при пржење храна.
За повеќе информации посетете ја рубриката Лековита исхрана и следете не Facebook и Viber групата.