Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

23.8 C
Skopje
Friday, June 21, 2024

More
  домаАгро советиПодготвување на почвата за органско производство

  Подготвување на почвата за органско производство

  petel baner

  Органско производство мора да биде ослободено од хемикалии и пестициди, мора да се примени соодветен метод на одгледување. Многу е важна длабочината на орање и да се спречи набивањето на почвата.

  органско производство

  Најголемиот проблем во конвенционалното земјоделство, кога станува збор за одгледување, е набивање на почвата заради големиот број на поминувања на механизацијата. Со намалување на бројот на минувања на машината, набивањето ќе се намали, како и трошоците за обработка и енергетската ефикасност. Во органското производство се препорачува да се намали длабочината на орање. Во подлабоките слоеви почвата е без воздух, и нема голема количина органска материја и живи организми.

  agrounik

  Длабочина на орање

  Како и во конвенционалното производство, длабочината на орање е прилагодена на културата што треба да се посее. За видовите со поразвиен коренов систем, длабочината на орање е малку поголема во споредба со видовите чиј корен е помалку развиен. Намалувањето на обработката не смее да биде претерана. Недостатоците се послаба контрола на плевелот, недостаток и висока цена на соодветни алатки на нашиот пазар.

  Општо земено, кај органско производство, важно е времето на одгледување да се прилагоди на типот на почвата. На тешки почви се ора на есен, а на лесни песочни почви во рана пролет. Климатските услови, плодоредот и техничката опрема на фармата, исто така, имаат големо влијание врз системот на одгледување. Општо земено, обработката на земјиштето може да се набљудува преку основно и дополнително обработување.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Основната обработка обично се изведува кога почвата е во оптимална состојба на влажност. Така ќе се избегне расипување на нејзината структура и создавање на непропустлив слој на дното на браздата. Важно секоја година да се менува длабочината на орање и ќе се прилагоди на растителните видови што ќе бидат посеани. Основно обработување може да се изврши само со дискови на почва што има поволен механички состав и ако се изврши орање на целата длабочина во претходната година.

  Доколку има повеќегодишни плевели на почвата кои се размножуваат вегетативно, строго треба да се избегнуваат дискови. Доколку основното обработка на земјиштето се изврши на време и со доволен квалитет, ние го донесуваме земјиштето во најповолна состојба со дополнителен квалитет, така што сеидбата ќе се изврши на време со највисок квалитет и со најмали можни трошоци.

  органско производство

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро училница, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img