Брзината на ‘ртење и никнење на семето на зеленчук и цвеќе зависи од повеќе фактори. За да можат овие процеси да се одвиваат успешно, потребно е да се обезбедат квалитетни, дезинфицирани семиња, кои ќе бидат натопени.
За побргу да никне семето, првиот чекор во секоја сезона на одгледување зеленчук е да се набават квалитетни семиња. Брзината на нивниот раст и развој зависи од повеќе фактори: квалитет, подлога и температура на воздухот, водоснабдување, услови на осветлување. Сувите семиња нема да го започнат процесот на ‘ртење.
За почеток, треба да апсорбира вода и да набабри. Под влијание на влага, ја омекнува семената обвивка и ги активира условите неопходни за ‘ртење. Успехот на ‘ртење кај зеленчукот, цвеќињата и другите растителни видови најмногу влијае на можноста за апсорпција на вода, односно бабрење и топлина.
На младите култури им треба кислород
Различни видови, па дури и сорти се карактеризираат со различни стапки на ‘ртење и никнење. Општо, може да се каже дека кај оние растенија чија обвивка од плодот е богата со есенцијални масла, потешко се апсорбира вода, полека набабрува и никнува. Такви семиња имаат целерот, морковите, магдоносот. Карактеристика на овие видови е тоа што им треба долго време да ‘ртат. Модар патлиџан е друг вид зеленчук што никнува многу бавно поради цврстата обвивка на семето.
За да се обезбеди успешен раст, семето треба да се пре-дезинфицира и да се натопи.
Пиперките и доматите ‘ртат многу брзо по натопувањето, кога ќе им се обезбеди соодветна температура. Без оглед за кој вид станува збор, никогаш не треба да се остава долго во влажна средина бидејќи ќе пропадне. Причината е што микробот и младото растение треба да дишат, потребен им е кислород за раст и развој.
Светлина, температура и влажност
Повеќето зеленчуци ‘ртат подобро кога се дезинфицираат и по сеидбата се покриваат со тенок слој на подлога, се полеваат и се покриваат со фолија, што спречува сушење на површинскиот слој и микробите. Сепак, некои видови ќе ‘ртат подобро и побрзо кога се изложени на светлина.
Целерот и зелената салата ‘ртат порано кога ќе бидат покриени со што е можно тенок слој на подлога, а за босилекот е најдобро кога ќе остане непокриен. За семето на овие видови се препорачува вода, сеење и навлажнување со распрскувач. Садот е покриен со проѕирна фолија и се остава на прозорецот. Тука ќе има доволно светло за да се забрзаат потребните процеси. Се разбира, пожелно е да биде во загреана просторија. За аматерски градинари, ова е најлесниот начин да растат садници од босилек. Професионалните лозари имаат посебни капацитети за производство на садници, опремени со систем за греење и дополнително осветлување.
На магдоносот му треба многу време да изрти – до 24 дена, бамја од две до три недели и аспарагус до четири. Целерот никнува најбавно. Целиот процес од сеидба до добивање на готовиот расад трае 10 недели. За да се забрза ова, семето треба да се натопи во собна температура пред да се сее и да се остави на осветлено место еден до два дена. Засеаните садови се чуваат на топло место, а подлогата секогаш треба да биде влажна.
Проверете го ‘ртењето на постојните семиња
‘Ртење може да се направи пред сеидба. Има неколку предности во однос на директното сеење. Како прво, може да обезбеди подобри услови потребни за ‘ртење, а потоа се користат само семињата што ‘ртелe. Наједноставниот начин е кога набабрените семиња се ставаат помеѓу слоеви хартиени крпи кои потоа се натопуваат и се покриваат со фолија.
Салфетките може да се стават на чинија или во сад со капак. Во зависност од видот, садот се чува на топло или во фрижидер. Само семето што треба да помине низ периодот на стратификација се чува во фрижидер. Зеленчукот и цвеќињата треба да се чуваат на топло место. Додека не ‘ртат, потребно е редовно да се проверува состојбата и, доколку е потребно, да се одржи влажноста на хартиените крпи.
Никулците не треба да бидат премногу големи бидејќи ќе се скршат за време на сеидбата. Доколку нема време за оптимален период, садот семето може да се премести во просторија со пониска температура или во фрижидер (во зависност од растителниот вид) и на тој начин растот на микроб да се забави. Сеењето може да се одложи за еден до два дена.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро училница, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.