Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

23.8 C
Skopje
Friday, July 19, 2024

More
  домаАгро советиПрихранување на пченицата со азот

  Прихранување на пченицата со азот

  petel baner

  Големи количини на врнежи во текот на годината предизвикуваат истекување на минерални елементи во подлабоките слоеви на почвата и не се достапни за земјоделските култури, па прихранување на пченицата со азот ќе биде неопходна мерка.

  прихранување на пченица

  Доколку сеидбата на пченица доцни, до толку употребата на азотни минерални ѓубрива ќе биде многу значајна. Особено на парцели каде што претходната сеидба не била компир или други видови зеленчук кој бил интензивно наѓубрен. Постигнувањето високи приноси на пченица бара навремена минерална исхрана.

  По фазата на мирување, на почетокот на пролетната вегетација, неопходна е голема концентрација на нитрат во почвата, што се постигнува исклучиво со првото азотно наѓубрување. Премногу висока концентрација на азот исто така може да биде штетна. Анализата треба да се изврши со методот N-Min, со кој може да се утврдат потребните количини на азот за правилен развој и задоволителен принос. Мал број земјоделци имаат ваква можност.

  Премногу азот ја намалува отпорноста на ниски температури

  Прихранување на пченицата треба да се направи два пати. Прво по хибернација, а вторпат на почетокот на издолжувањето на дрвото. Премногу висока концентрација може да биде штетна. Ако температурите се ниски, интензитетот на метаболизмот е мал, што ја намалува апсорпцијата на вода, како и на хранливите материи. На повисоки температури, тоа доведува до продолжување на вегетацијата со мала продуктивност на транспирација.

  agrounik

  Премногу азот го стимулира растот на надземниот дел. Ја намалува отпорноста на ниски температури и болести, растенијата се плитко вкоренети и во случај на подоцнежна суша може да бидат главната причина за намален принос.

  Обилни врнежи во текот на годината предизвикуваат истекување на минерални елементи во подлабоки слоеви на почвата. При тоа не се достапни за земјоделските култури, така што наѓубрувањето би било неопходна мерка. Но, мора да се внимава на времето на примена и количината на минерални ѓубрива што се користат по хектар.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Количина во зависност од претходната сеидба

  Сортите на пченица се разликуваат во нивните азотни побарувања, затоа треба да се внимава. Овие потреби мора да бидат задоволени. Сепак може да се коригираат во зависност од тоа дали се нанесувал азот при претходната сеидба.

  Ако претходно се одгледувал компир или некој друг вид зеленчук, кој интензивно се наѓубрува, не се препорачува прихрана. Приближни количини на ѓубриво на средно-плодна почва би биле околу 300 кг KAN по ха, ако претходната култура не била компир. Вистинскиот ефект со прихранување се постигнува ако во рок од седум дена од примената на споменатата мерка, паѓаат во просек 10 l дожд. Препорачливо е да се користи KAN, а не UREU затоа што до 70% од почвите се физиолошки кисели.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро училница, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img