Дали мерките на намалено собирање ќе влијаат на собирите по повод верските празници?
Кој го слави Божиќ на 7 јануари? Некои од обичаите се стари, некои се новововедени а повеќето се некаде помеѓу старите и новите, прилагодени на времето на Интернет и правење „селфи“ и богати оброци.
Подготовките за Божиќ започнуваат со пост, кој трае цели шест недели, а за тоа време верниците не користат храна од животинско потекло, така што нема млеко, јајца или месо или јадења направени од преработката на оваа храна. Толку многу брзо со многу леб со џем и маргарин и многу компири на сто начини.
Врвот на постот е за Божиќ на 6 јануари тогаш сите јадења на трпезата се посни, посни грав, јуфки со афион, во многу куќи и рибите се подготвуваат на различни начини. Во старите денови, домаќинките ги подготвуваа сите јадења за Бадник со мед, па додадоа барем една лажица на гравот. Ореви и мед, овошје, компот од јаболка, дуња и сливи и други посни слатки исто така се земаат здраво за готово исто како домашната ракија.
Божиќни празници – Бадник традиција и семејство
Колку мерките ќе го променат обичајот поради круната, и дали воопшто ќе го сменат, ќе се види на денот на празникот.
Како по правило, новогодишните елки се носат во куќите, денес тие обично се дабови гранки набавени во црквата или на пазарот, понекогаш тоа беше целото дрво. Тие што живеаат во рурални средини можат и сами да си наберат од блиските дабчиња.
Божиќни празници без Коледарски песни?
Вечерта децата одат на пеење, односно одат од куќа до куќа и рецитираат соодветни коледарски песни, а домаќинките им даваат овошје, ореви, чоколади, бонбони и други слатки.
Невозможно е однапред да се процени дали ќе има почитување на мерките и носење маски, дали постарите сограѓани воопшто ќе прифатат непознати деца во своите куќи и станови.
На денот на празникот, оние кои не одат во црква за литургија, можат да појадуваат, а тоа, по подолг период, мрсна храна, и сè што не е посно е мрсно.
Ручекот се подготвува богато, бидејќи токму денот на Божиќ, според старото верување, одлучува за богатството на куќата во текот на целата година.
Затоа се пече свинско или мисирка, а месото во разни јадења и варијанти треба да биде што е можно повеќе, да остане барем во следните неколку дена и кога гостите ќе заминат.
Дали овогодинешниот Божиќ ќе биде поинаков поради мерките во врска со круната ?