Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

2.8 C
Skopje
Thursday, November 21, 2024

More
    домаАгро советиХранење свињи на отворено

    Хранење свињи на отворено

    petel baner

    Хранење свињи на отворено си носи свои позитивни страни во одгледувањето на ова животно. Пасиштата за пасење се подобри од само затворен простор. Многу брзо го зголемуваат обемот на органите за варење. Вака тие можат да консумираат повеќе храна, што е важно за време на лактацијата.

    Пасиштата за пасење се подобри само од затворен простор и многу брзо го зголемуваат обемот на органите за варење, така што тие можат да консумираат повеќе храна, што е важно за време на лактацијата. Во овој случај, распаѓањето на резервите на организмот потребни за синтеза на млеко ќе се намали.

    Otkup na kompiri

    Млекото има поголема содржина на маснотии, па затоа е поуспешно во хранењето прасиња. Доброто пасење е идеална храна, бидејќи ги содржи сите основни хранливи материи. Но, поради поголемата содржина на сурови влакна, дневната количина на пасена храна (дури и до 12-14 кг) може да ги задоволи потребите на бремените маторици, но не и потребите на маториците во лактација.

    agrounik

    Дохранување на свињите

    За маторици во лактација, потребно е да се обезбеди дополнителна храна, обемна (силажа од пченка и трева, фуражна репка, компири, тикви, кељ, моркови, итн.) и концентрат. Покрај тоа, свињите земаат и друга храна со копање, како што се разни корени, црви, инсекти итн.

    Хранење свињи на отворено
    Хранење свињи на отворено

    Прасињата треба да започнат да се хранат по првата недела од животот. Вода за пиење секогаш мора да биде достапна и свежа, а може да биде дождовна вода, од бунари или од вода од чешма. 

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Само животни што се размножуваат се чуваат на отворено, а гоењето понатаму се изведува во затворени класични простории за гоење.

    Подолгото гоење до 180-200 кг ќе резултира во зрело, квалитетно месо за производство на автохтон производ кулен или некој друг сличен производ (пршута, шунка, панцета,…). Таквото производство би било препознатливо и производите би имале свој бренд. Многу е важно квалитетот на месото да биде униформен. Ова се постигнува ако одгледувачите се придржуваат до правилата и препораките за одгледување, чување и исхрана на свињи.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img