Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

23.8 C
Skopje
Tuesday, June 25, 2024

More
  домаситеРасте свеста за промена на начинот на исхрана

  Расте свеста за промена на начинот на исхрана

  petel baner

  Лековити, ароматични и зачински видови, со својот хемиски состав, влијаат на лекување на одредени болести. Го подобруваат вкусот и мирисот на храната. Со своите есенцијални масла, тие често влегуваат во составот на производите од козметичката индустрија и парфимеријата. Се повеќе расте свеста за потребата од промена на начинот на исхрана и лекување со билки.

  Групата лековити растенија вклучува околу 1700 видови кои припаѓаат во просек на 90 ботанички семејства. Меѓу нив, околу 50 видови се во редовно одгледување, додека останатите се наоѓаат во природата. И едните и другите се користат како суровини за производство на лекови, зачини, во козметичката индустрија, храна, чаеви, тинктури, мелеми.

  agrounik

  Лековитите, ароматични и зачинети билки, со својот хемиски состав, влијаат на лекувањето на одредени болести , го подобруваат вкусот и мирисот на храната, а со своите есенцијални масла, тие често влегуваат во составот на производите од козметичката индустрија и парфимеријата. Тие заземаат многу важно место во исхраната и третманот на луѓето и животните.

  Секој трет природен препарат што се користи во современата медицина се извлекува од растителни суровини или со учество на производи од растително потекло. Оваа суровина може да се добие со собирање на диви треви, но во последниве години се повеќе и повеќе со организирано одгледување .

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Промена на начинот на исхрана и производство на природни лекови

  начинот на исхрана
  Лековити билки

  Лековитоста на растението или на некој друг негов орган доаѓаат од хемискиот состав, односно супстанциите што имаат корисен ефект врз човечкиот или животинскиот организам. Некои супстанции се ефикасни во мали количини, додека во поголемите тие делуваат како отрови . Овие својства ги проучува фитотерапијата како гранка на фармакологијата – наука која ја проучува хербалната медицина. 

  Во современото општество, фокусот е ставен на синтетичките производи и применетата хемија. Ова се рефлектира во медицината, каде што се синтетизираат повеќето лекови. Во последниве години, растеше свеста за потребата од промена на исхраната. Така што, традиционалната храна и производството на природни лекови се враќаат. Затоа интересот за лековити, ароматични и зачинети билки расте.

  Со постојаното зголемување на побарувачката за овие суровини, расте потребата за научен пристап кон овој проблем, што доведува до развој на растечки лековити и зачински растенија на обработливо земјиште.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img