Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

11.8 C
Skopje
Tuesday, March 21, 2023

More
  домаАгро ВестиТурција суша го намали земјоделското производство

  Турција суша го намали земјоделското производство

  Турција суша го намали земјоделското производство оваа година со што може да дојде до зголемување на цените на некои земјоделски производи.

  Турција суша им запрети и на големите градови и во следните неколку месеци. Во Истанбул останала вода во резерварите само за 40 дена, а градоначалникот на Анкара Мансур Јавас рекол дека главниот град во браните и резерварите има вода за уште 105 дена објавува Гардијан.

  Сушата прави маѓепсан круг. Смалувањето на земјоделското производство ќе предизвика зголемување на малопродажните цени и зголемување на сиромаштијата а со тоа и зголемување на миграцијата од село во град. Тоа од друга страна ќе предизвика зголемен притисок на градската водна инфраструктура предупредува стручњакот за управување со водите во Истанбул Алкун Илхан.

  Стручњаците нагласуваат дека во подрачјата на Конија и Едрене каде што најмногу се одгледува пченицата, Земјоделците се жалат на намалени приноси.

  Инаку Турција е земја со само 1.346 метри кубни вода по жител а со суши се бори од 1980 година. Причина за тоа е зголемувањето на бројот на жители, индустријализација, ширење на урабните подрачја и климатските промени.

  Политичарите проблемот пробуваат да го решат со изградба на грани и во псоледните 20 години изградени се неколку стотини брани но сепак проблемот со наводнување и понатака пости.

  Во втората половина на 2020 година Турција имаше рекордно ниско ниво на врнежи од дожд.

  Проблемот е току голем што и управата за верски прашања ги замоли религиските преставници да се молат за дожд.

  Да им посакаме на колегите Земјоделци од Турција повеќе дожд и богата и успешна земјоделска година.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img