Домашно кисело млеко многу поубаво од купечкото.
Повелете рецепт како да направите. Знаеме дека знаете но сепак да се потсетиме.
- Сварете го млекото.
- Изладете го млекото со повремено мешање со жица, за да не се формира кајмак, бидејќи подоцна при мешање ќе се претвори во грутки. Млекото го ладите додека да стане млако, никако жешко, затоа што ќе се тегне кога ќе го скиселите.
- Киселото млеко (за маја) треба да биде ладно, од фрижидер. Добро изматете го со жица.
- Садот во кој ќе го киселите млекото загрејте го така што ќе го ставите под млаз топла вода.
- Налејте го млакото млеко во топлиот сад. Додадете го и киселото млеко. Мешајте силно со жица за сè убаво да се изедначи. Садот ставете го на топло да отстои преку ноќ. Утрината ставете го садот во фрижидер да се лади четири до пет часа. Ладењето е многу важно, затоа што ако не е изладено од него ќе се двои вода.
Дали сте чуле за МАШТЕНИЦА? Повелете прочитајте ТУКА.
Домашно кисело млеко одлично оди и со КАЧАМАК.
За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.