Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

30.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро ВестиПроизводство на грозје: Дефицит во ЕУ

  Производство на грозје: Дефицит во ЕУ

  petel baner

  Вишокот производство во Кина ги надминува загубите предизвикани од лошите временски услови во ЕУ. Каква е состојбата со остатокот од светот?

  Глобалното производство на грозје во периодот 2020/21 година, ќе остане стабилно на 25,7 милиони тони. Оваа процененка ја направи Министерството за земјоделство на САД (USDA). Како главна причина, тие наведуваат дека вишокот на производство во Кина ги надминува загубите предизвикани од лошите временски услови во Европската унија.

  Кинеското производство покажа благ пораст од 400.000 тони и со тоа достигна 11 милиони тони. Сепак, коронавирусот може да го намали извозот на 220.000 тони.

  Летниот град ги намали приносите и квалитетот на овој вид овошје во Турција, поточно во егејскиот регион. Затоа, производството се очекува да опадне на два милиони тони таму, а според УСД, тие планираат да извезуваат 200.000, што е помалку од претходните години. Се предвидува помал извоз на пазарите на Блискиот исток, што ќе ги замени руските и украинските. 

  Производството на ЕУ ќе падне за 170 000 до 1,4 милиони тони . Како главна причина ги наведуваат штетите од мраз проследени со дожд и град во Италија. Сепак, се очекува ова овошје да биде квалитетно заради поволните летни температури. Извозот ќе достигне рекордно ниско ниво – само 75.000 тони се должи на малите залихи.

  Во исто време, се очекува американското производство да се зголеми за сто илјади или за еден милион тони. Но, се предвидува извозот да падне на само 305.000 тии поради мала побарувачка од Мексико.

  agrounik
  Производство на грозје

  Грозје од Јужна Африка на пазарот на ЕУ

  Понатаму, се предвидува дека производството на овој вид овошје во Перу ќе порасне на повеќе од 66,000 т поради поволните услови за одгледување и новите насади. Сепак, чилеанското производство останува непроменето на 785.000 т.

  Во Јужна Африка, производство на грозје ќе се зголеми за осум илјади тони на 330 000, повикувајќи се на доволни залихи на вода, нови насади и сорти. Се очекува дека повисоката продуктивност ќе биде проследена со поголем извоз од 305,000 тони, што најмногу ќе се најде на пазарот на ЕУ.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Во исто време, исто така ќе расте во Австралија и ќе достигне 240.000 тони поради поволните временски услови. Поради Ковид, не се очекуваат ограничувања за бербата, а извозот може да достигне 170 000 тони. 

  Русија, пак, ќе го намали производството на 23 000 тони поради недостиг на вода во јужните делови на земјата. Покрај тоа, пониското производство ќе се должи на истата област на насади, а руските производители инвестираат повеќе во грозје за производство на вино отколку во трпеза. Исто така, увозот во таа земја се предвидува на 310 000 тони, претежно од Турција и Узбекистан.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img