Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

31.8 C
Skopje
Sunday, July 14, 2024

More
  домаАгро советиКако да знаете дека кошницата останала без матица?

  Како да знаете дека кошницата останала без матица?

  petel baner

  Кошница без матица е непожелна, но не и невообичаена појава кај искусни пчелари. Знаците за нејзиното отсуство се многу дискретни на почетокот, па затоа не е лесно веднаш да се забележи што се случува.

  Неискусните пчелари не забележуваат ништо на почетокот, сè изгледа сосема нормално. Пчелите излетуваат и се враќаат во кошницата. Потоа, најпрво се забележува дека процесот „забавил“, не се гради ново саќе. Без матицата да положи јајца, нема млади работници да ги заменуваат старите што умираат. Ако се отвори кошницата, во него ќе има само мед и трутови легла. Ројот ќе ја изгуби силата од недела во недела и на крајот целосно ќе пропадне. Затоа е многу важно навремено да ги забележите знаците што укажуваат на тоа дека кошницата ја изгубила својата матица и да реагирате навремено.

  Недостаток на легла

  Матицата е единствената пчела во ројот што има можност да положи оплодени јајца од кои ќе се појават работничките. Кога не е таму, првото нешто што се забележува е недостаток на легла. Поради оваа причина, пчеларите секогаш треба да проверуваат дали има јајца за време на редовната проверка на кошницата и со тоа да го потврдат присуството на матица. Колонија која веќе некое време е без матица ќе биде и без ларви и затворено легло. Ако ја забележите оваа појава на време, можете да им додадете матица пред да се појави непоправлива штета. Запомнете дека буквално секој ден што заедницата го поминува без неа старите умираат, без млади да ги заменат. Колку подолго поминува времето, толку е поголема штетата.

  agrounik
  матица

  Зголемување на количината на мед и полен

  Без нови јајца, пчелите кои инаку биле задолжени за нега на леглата, всушност ќе останат без работа, па затоа ќе се свртат и кон внесување во кошницата. Ако забележите значително зголемување на производството на мед и полен, а недостаток на легла, многу е веројатно да имате друштво што ја изгубило својата матица.

  Промена во темпераментот и популацијата

  Пчелите без матици се многу често нервозни или летаргични. Кога ќе ја отворите кошницата, тие прават карактеристичен, висок “завивачки” тон. Може да се забележи неорганизирано движење и „мавтање“ на крилјата. Бројноста се намалува.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Работничките почнуваат да несат јајца

  Кога матицата е отсутна од кошницата предолго, работничките започнуваат со поставување јајца. Штом ова започне да се случува, многу е тешко да додадете нова матица. Колонија со работници кои несат јајца генерално ја убива секоја матица што ќе се обидете да ја вметнете. Многу пчелари се откажуваат од ваквите колонии и првично ги сметаат за изгубени. Симптомите на овој феномен се: неколку јајца во иста ќелија, недостаток на работници, зголемување на легло со трутови.

  Колонија без мајка мора да има барем еден или повеќе од наведените симптоми. Ако се сомневате дека колонијата ја изгубила својата матица, можете лесно да ја тестирате, и еве како: од друга колонија, земете рамка со младо легло и пренесете ја во спорната кошница. Ако пчелите започнат да градат матични клетки на неа, тоа е јасен знак дека колонијата во моментот е без матица и дека прави принудна матична клетка. Може да ги надгледувате и да им дозволите да се обидат да одгледаат своја матица или да се уништи леглото и да се додаде нова по свој избор.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img