Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

14.8 C
Skopje
Saturday, May 25, 2024

More
  домаАгро ВестиБелголштин - нова раса на говеда со одличен принос

  Белголштин – нова раса на говеда со одличен принос

  petel baner

  Во Белорусија е регистрирана нова раса на говеда со продуктивност од 12 тони млеко по животно. Покрај тоа има 3,6 проценти млечни маснотии и 3,2 проценти протеини.

  Нова раса добиток наречена Белголштин е регистрирана во Белорусија. „ Неговиот потенцијал за продуктивност е на ниво од 12 тони млеко по животно и содржи 3,6 проценти млечни маснотии и 3,2 проценти протеини “, рече Владимир Гусаков , претседател на Националната академија на науките на конференцијата на која беше презентиранo. 

  Agrobot

  Во таа земја, очекуваниот принос на млеко по крава од оваа раса е двојно поголем од просекот. Во 2019 година изнесуваше 5.043 килограми. Минатата година, фармите во земјата произведоа нешто повеќе од 7,5 милиони тони млеко. Ова е зголемување за 5,6 проценти од претходната година, кога произведоа нешто повеќе од 7,1 милиони. т 

  Белголштин е создаден врз основа на Холштајн и треба да обезбеди поголеми резултати во производството со подобро прилагодување кон условите на локално одгледување. 

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Работата за размножување на нејзиниот генетски потенцијал траеше повеќе од 20 години. Сепак, експертите потенцираат и на примена на мерки што ќе ја зголемат ефикасноста на белоруските крави, што вклучува поквалитетна храна и примена на современи технологии. 

  Така, расата е создадена врз основа на Холштајн и домашни црно-бели говеда. Белголштин може да достигне тежина од 600 до 650 кг, и иако има понежна силуета, нејзината поголема тежина произлегува од поразвиениот гастроинтестинален тракт. Тие исто така се карактеризираат со поголемо виме и помала разлика во должината на предните и задните гради.

  нова раса на говеда
  Крави од расата ” Белголштин “

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img