Потемнувањето на кожата на жолти плодови се јавува на овошје што се бере позрело, т.е. се чува во фрижидер подолго од препорачаното.
Чувствителните сорти се јаболката златен делишес, јонаголд… Фактори кои го поттикнуваат појавувањето на овие физиолошки заболувања се: доцна жетва, прекумерно азотно оплодување, големи плодови со напредна фаза на зрелост, многу топло лето со суша проследено со силен дожд пред бербата. Покрај тоа, складирањето на температури под препорачаната ја охрабрува појавата. Епидермисот добива светло-кафеава боја, која со текот на времето потемнува и станува малку погруба. Не постои јасна граница помеѓу заболениот и здравиот дел од епидермисот. Се јавува почесто на делот од плодот кон чашката и на исунчаната страна. Тоа влијае само на епидермисот.
Потемнувањето на кожата на зелените плодови ги има скоро истите симптоми. Разликата е во тоа што овие физиолошки заболувања се јавуваат кај рано собрани, незрели зелени плодови, додека заруменувањето поврзано со возраста се јавува главно на сончевата страна на позрелите плодови.
Контрола на болеста
Зрелите жолти плодови не треба да се чуваат долго време, а најдобрата превенција е бербата во оптималниот момент. По бербата, брзо ставете ги плодовите во фрижидер на оптимална температура за дадената сорта. Должината на складирањето треба да се одреди правилно, и ако е можно, плодовите треба да се чуваат во контролирана атмосфера, што значително го одложува појавувањето на оваа болест.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.