Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

27.8 C
Skopje
Tuesday, June 25, 2024

More
  домаАгро советиЗелена зеленчукова Стеница (Nezara viridula)

  Зелена зеленчукова Стеница (Nezara viridula)

  petel baner

  Зелена зеленчукова Стеница (Nezara viridula) потекнува од тропски и суптропски области. Во нашите краишта е присутна од првата декада од овој век.

  Таа е полифаген вид и може да се најде на пиперки, домати, боранија, соја, пченка, во овоштарници…

  Се храни со цицање растителни сокови од сите надземни делови на растенијата, но првенствено на плодовите. Зафатените растителни органи заостануваат во растот. Плодовите се со намален квалитет поради промена на бојата на кожата, а грутки се појавуваат во внатрешноста на плодовите и плодовите имаат променет вкус. Покрај оштетувањето на видот, постои и механичко пренесување на бактерии и габи кои доведуваат до гниење на плодот и други болести.

  agrounik

  Зелената зеленчукова бубачка презимува во скриени места, во кора од дрвја, под опаднати остатоци од растенија…

  Во пролетта, со зголемувањето на температурата, таа излегува од скривалиштето, почнува да се храни, копулира и лежи јајца. Јајцата се групираат во легла на задниот дел од листот. Има пет фази на ларви, а само ларвите од прва возраст не се хранат. Во текот на најжешкиот дел од денот, постарите ларви и возрасните се селат во пониските делови на растението или во самата почва. Овој вид миграција е многу важен од гледна точка на времето на сузбивање. Циклусот на развој на една генерација може да трае од 35 до 70 дена, во зависност од температурните услови.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Нема специјални подготовки за контрола на овој штетник. Во пракса, препаратите засновани на бифентрин покажаа висока ефикасност.

  Во помали области, со цел да се намали бројот на зелени бубачки во зеленчук, а со тоа и штетата, можно е рачно да се соберат ларвите и возрасните бубачки со методот на тресење на растенијата.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img